Svijet
0

Putin: Naš stav o Kosovu zasnovan na rezoluciji 1244

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je danas u Sankt Peterburgu poziciju zvanične Moskve u pogledu budućnosti južne srpske pokrajine Kosova, "uzimajući u obzir postojanje sličnih situacija na post sovjetskom prostoru".

Kako je izjavio Putinov sekretar za štampu Aleksej Gromov, predsjednik Rusije je to iznio tokom razgovora s predsjednikom Gruzije Mihajlom Sakašvilijem.

"Predsjednik Putin je našao za shodno da informira predsjednika Sakašvilija detaljnije o diskusijama koje su se odvijale na samitu G8, koji je ranije ove sedmice održan u Hajlingendamu", iznio je Gromov, a prenijela ruska novinska agencija Itar-Tas.

Predsjednik Putin izjavio je u petak u Hajligendamu, po završetku samita Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G-8), da zvanična Moskva ostaje privržena rješenju za Kosovo zasnovanom na teritorijalnom integritetu država i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, prema kojoj je južna pokrajina neotuđiv dio Srbije.

"Naš stav o Kosovu je zasnovan na osnovnim principima međunarodnog prava i na postojećoj Rezoluciji 1244", izjavio je Putin na konferenciji za štampu.

"Ovaj problem se pokušava riješiti bez pristanka svih strana - u ovom slučaju bez pristanka srpske strane... Mi smatramo da to nije u redu i da ne odgovara ni pravnim, ni moralnim normama", dodao je Putin.

Itar-Tas podsjeća kako ruske diplomate i eksperti upozoravaju da bi davanje "ograničene nezavisnosti Kosovu prema odredbama mirovnog plana Martija Ahtisarija moglo da podstakne niz zahtjeva u sličnim situacijama širom svijeta, uključujući i nekoliko "vrućih tačaka" na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza".

Tokom sastanka u Sankt Peterburgu predsjednici Putin i Sakašvili su raspravljali o situaciji u južnoj Osetiji, regionu koji se odcijepio od Gruzije. Istaknuta je važna uloga koju Rusija igra u procesu uspostavljanja mira u tom regionu.

Sakašvili je izjavio s tim u vezi da bi veće angažovanje Rusije u tom procesu moglo da ima povoljno dejstvo.