{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin: Naš stav o Kosovu zasnovan na rezoluciji 1244

F
9.6.2007. u 17:19
0
0
Putin: Naš stav o Kosovu zasnovan na rezoluciji 1244
0
Putin: Naš stav o Kosovu zasnovan na rezoluciji 1244
Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je danas u Sankt Peterburgu poziciju zvanične Moskve u pogledu budućnosti južne srpske pokrajine Kosova, "uzimajući u obzir postojanje sličnih situacija na post sovjetskom prostoru".
Kako je izjavio Putinov sekretar za štampu Aleksej Gromov, predsjednik Rusije je to iznio tokom razgovora s predsjednikom Gruzije Mihajlom Sakašvilijem.

"Predsjednik Putin je našao za shodno da informira predsjednika Sakašvilija detaljnije o diskusijama koje su se odvijale na samitu G8, koji je ranije ove sedmice održan u Hajlingendamu", iznio je Gromov, a prenijela ruska novinska agencija Itar-Tas.

Predsjednik Putin izjavio je u petak u Hajligendamu, po završetku samita Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G-8), da zvanična Moskva ostaje privržena rješenju za Kosovo zasnovanom na teritorijalnom integritetu država i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, prema kojoj je južna pokrajina neotuđiv dio Srbije.

"Naš stav o Kosovu je zasnovan na osnovnim principima međunarodnog prava i na postojećoj Rezoluciji 1244", izjavio je Putin na konferenciji za štampu.

"Ovaj problem se pokušava riješiti bez pristanka svih strana - u ovom slučaju bez pristanka srpske strane... Mi smatramo da to nije u redu i da ne odgovara ni pravnim, ni moralnim normama", dodao je Putin.

Itar-Tas podsjeća kako ruske diplomate i eksperti upozoravaju da bi davanje "ograničene nezavisnosti Kosovu prema odredbama mirovnog plana Martija Ahtisarija moglo da podstakne niz zahtjeva u sličnim situacijama širom svijeta, uključujući i nekoliko "vrućih tačaka" na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza".

Tokom sastanka u Sankt Peterburgu predsjednici Putin i Sakašvili su raspravljali o situaciji u južnoj Osetiji, regionu koji se odcijepio od Gruzije. Istaknuta je važna uloga koju Rusija igra u procesu uspostavljanja mira u tom regionu.

Sakašvili je izjavio s tim u vezi da bi veće angažovanje Rusije u tom procesu moglo da ima povoljno dejstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: