{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin naredio produženje do juna 2016. godine embargo protiv zapadnih zemalja

F
24.6.2015. u 17:43
0
47
Putin naredio produženje do juna 2016. godine embargo protiv zapadnih zemalja
0
Putin naredio produženje do juna 2016. godine embargo protiv zapadnih zemalja
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu naredio produženje do juna 2016. godine embarga na većinu prehrambenih proizvoda koje je proglasila Moskva protiv zapadnih zemalja kao odgovor na ekonomske sankcije protiv nje.
- Produžavamo naše mjere represije za godinu dana koje počinje
od danas - izjavio je Putin, prema saopćenju iz Kremlja.

Evropska unija je u utorak produžila do kraja januara 2016. godine teške ekonomske sankcije proglašene protiv Rusije zbog njene navodne uloge u sukobu u Ukrajini.

Ove sankcije, koje pogađaju velike dijelove ruske ekonomije, od kojih i sektore banaka, odbrane i nafte, ističu krajem jula.

Sankcije su proglasili Evropljani prije gotovo godinu dana nakon aneksije Krima od Rusije, optužene i da podržava separatističke borce na istoku Ukrajine u snabdijevanju oružjem i raspoređujući svoje regularne trupe.

Kao odgovor, Moskva je u augustu 2014. godine uvela embargo na većinu prehrambenih proizvoda iz zemalja koje primjenjuju sankcije protiv nje, koje posebno pogađaju poljoprivrednike EU-a.

- Mi smo već u nekoliko navrata ponovili, u sankcijama postoji jedan princip, reciprocitet, to je naš pristup - upozorio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: