Obratio se videolinkom
40

Putin na samitu BRICS poručio da ovaj blok treba preuzeti dominaciju na globalnom nivou

S. Š.
Putin se učesnicima BRICS-a obratio putem videolinka (Foto: EPA-EFE)
Putin se učesnicima BRICS-a obratio putem videolinka (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin na samitu grupe zemalja BRICS u Južnoj Africi, putem videolinka, obratio se učesnicima i rekao kako bi ovaj blok trebao postati trgovački blok koji predstavlja "globalnu većinu".
U svojim snimljenim komentarima na sastanku, Putin je za nestabilnost na globalnim tržištima hrane i drugih roba okrivio zapadne sankcije i rekao da će BRICS, u narednom periodu, biti snaga za pravednost u međunarodnim odnosima.

"Sarađujemo na principima jednakosti, međusobne podrške i poštovanja interesa jednih drugih. To je suština budućeg strateškog kursa našeg udruženja, kursa koji ispunjava aspiracije glavnog dijela svjetske zajednice, takozvane globalne većine", poručio je Putin.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva insistirao je u utorak da nije cilj grupe da se takmiči sa zapadnim institucijama.

"Ne želimo da budemo kontrapunkt G7, G20 ili SAD-om. Samo želimo da se organizujemo", mišljenja je da Silva.

Bijela kuća je također umanjila vjerovatnoću da se BRICS pretvori u moćan i kohezivan blok.

"Ovo je vrlo raznolika zbirka zemalja... sa razlikama u gledištima o kritičnim pitanjima", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na brifingu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Xi nije prisustvovao prvom danu samita iz razloga koji nisu objašnjeni. Njegove primjedbe je u njegovo ime iznio kineski ministar trgovine Wang Wentao. U govoru koji je na samitu prenio Wentao, Xi je insistirao na tome da proširenje BRICS-a nije za cilj da "traži od zemalja da zauzmu stranu, ili stvaranje blokovske konfrontacije, već da prošire arhitektu mira i razvoja", prenosi Guardian.