Puna podrška
0

Putin: Moskva podržava nastavak dijaloga Izraela i Palestine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Moskva podržava nastavak dijaloga između Izraela i Palestine, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, dok se njegov američki kolega Donald Trump priprema da posjeti Izrael.

Putin je izjavio da će Rusija "nastaviti da pruža punu podršku nastavku direktnog dijaloga između Palestinaca i Izraelaca" nakon razgovora s palestinskim čelnikom Mahmudom Abbasom u južnom ruskom gradu Sočiju.

"Miroljubiva koegziostencija dvije države - Palestine i Izraela - neizbježan je uslov da se osigura istinska bezbjednost i stabilnost u regiji", izjavio je Putin.

Abbas je u međuvremenu kazao da Palestina "cijeni ruske kontraterorističke napore, kao i njen doprinos jačanju sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku, uključujući i onaj u u Siriji", javila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Nakon sastanka Putina i Abbasa, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman u četvrtak nazvao svog ruskog kolegu Sergeja Šojgua.

Dvojica ministara raspravljala su o vojnoj saradnji između Rusije i Palestine, kao i o regionalnim sigurnosnim pitanjima, navodi ministarstvo u saopćenju.

Abbas je izjavio u četvrtak da pozdravlja "želju predsjednika Trumpa da pomogne u nalaženju rješenja" izraelsko-palestinskog sukoba, sudeći po transkriptu koji je objavila zvanična palestinska novinska agencija Wafa.

"Poručio sam mu da smo potpuno spremni da sarađujemo s njim i poduzmemo napore na ostvarenju istorijskog mirovnog plana na okončanju sukoba između nas i Izraelaca", izjavio je Abbas.

Abbas je kazao u utorak kako se očekuje da Trump posjeti palestinske teritorije "uskoro" i da je spreman da se sastane s izraelskim premijerom u okviru mirovnih napora američkog predsjednika.

Trump se očekuje u Izraelu u ovom mjesecu, u okviru svog prvog putovanja u inozemstvo u svojstvu predsjednika, a Abbas je izjavio u utorak "kako se nadamo da će on uskoro posjetiti Betlehem" na okupiranoj Zapadnoj obali, a spekulira se da bi se to moglo desiti 23. maja, prenosi AFP.