Svijet
0

Putin mnogo popularniji od svoje vlade

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Popularnost ruske vlade pala je na dosad najniži nivo otkad se njenom čelu nalazi Vladimir Putin, ali je istovremeno rejting premijera Rusije ostao visok, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja.

Nezadovoljstvo sporim tempom ekonomskog oporavka i privrednim perspektivama zemlje doprinijelo je padu popularnosti vlade, navedeno je u zaključcima istraživanja objavljenog u srijedu i koje je proveo moskovski "Levada centar".

Pedeset dva posto ispitanih kazalo je da je nezadovoljno radom Putinova kabineta, dok je postotak onih koji su zadovoljni na koji način vlada vodi zemlju pao na 46, prenosi Reuters.

Kada je Putin došao na mjesto premijera, vladu je podržavalo 60 posto građana.

Popularnost Putinove stranke "Jedinstvena Rusija" također je u padu, pokazuju rezultati istraživanja, pa je u ovom trenutku podržava 53 posto građana.

Premijera Putina podržava čak 70 posto ispitanih, dok je popularnost predsjednika Dmitrija Medvedeva pala za tri posto u odnosu na istraživanje provedeno u maju, pa ga sad podržava 66 posto građana.

"Mišljenja o vladi i o Putinu su odvojena i ovdje možemo vidjeti rezultate njegove strategije da sebi pripiše sve što je dobro i okrivi ministre za sve probleme", kazao je analitičar "Levada centra" Denis Volkov.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 23. do 27. juna u 130 gradova diljem Rusije na reprezentativnom uzorku od 1.600 građana.

Rusiju u decembru očekuju parlamentarni, a u martu iduće godine predsjednički izbori.