Svijet
0

Putin, Merkel i Barroso otvoreno razgovarali o sporovima EU-a i Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri Evropske unije i predsjednik Vladimir Putin nastavili su u petak na samitu koji se održava blizu ruskog grada Samare "iskrene i otvorene" razgovore o sporovima između EU-a i Rusije.

"Spremni smo za iskren i otvoren razgovor bez tabu tema, kako bismo pomogli da se prevladaju problemi", izjavio je Putin drugog dana samita EU - Rusija u odmaralištu Voljskij na obalama Volge.

"Moramo konkretno odrediti kuda idemo, šta nas blokira, gdje treba da se zajednički suočimo s izazovima kao što su zaštita klime i štednja energije", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjedava EU-om.

Ukidanje ruskog embarga na poljsko meso koji blokira početak pregovora o novom partnerstvu EU - Rusija, ruska energetska moć u porastu, status Kosova, ljudska prava i ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju su među spornim temama.

Na početku radne sjednice u petak Merkel je insistirala na potrebi da se "sarađuje u oblasti energije".

EU, čijih 25 posto potrošnje energenata zavisi od Rusije, želi uspostaviti mehanizme koji će garantirati snabdijevanje, jer su krize između Moskve i njenih susjeda već dovele do prekida u isporuci nafte i plina.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je naglasio važnost "demokracije i ljudskih prava" u dijalogu EU-a i Rusije.