Svijet
0

Putin kritikuje imperijalizam SAD

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je u četvrtak "diktat" i "imperijalizam" Sjedinjenih Američkih Država u svijetu, te objavio da je proba nove interkontinentalne rakete direktan "odgovor" na projekt Washingtona o razmještanju proturaketnog štita u Evropi.

"Svijet se izmijenio, ali ima pokušaja da se on učini jednopolarnim. Neki akteri međunarodnih stvari žele da diktiraju svoju volju cijelom svijetu", rekao je on, jasno aludirajući na SAD, na konferenciji za štampu sa svojim grčkim kolegom.

"To nije ništa drugo nego diktat, ništa drugo nego imperijalizam", rekao je on energično, koristeći omiljenu retoriku Kremlja iz sovjetskog doba, pred samit Grupe G8, koji se održava od 6. do 8. juna u Heiligendammu u Njemačkoj.

"Procjenjujemo da je to vrlo opasno i štetno", naglasio je Putin. Komentirajući probu nove ruske interkontinentalne rakete s nekoliko glava, od prošlog utorka, on je naglasio da je to bio "odgovor na jednostrane akcije nekih zemalja, aludirajući posebno na američki proturaketni štit u Evropi.

"Ne treba se plašiti ruskih akcija, one nisu agresivne. One su samo odgovor na jednostrane, grube i neutemeljene akte naših partnera", rekao je on.

"Potpisali smo i ratificirali Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi i mi ga poštujemo. Mi smo razmjestili preko Urala sve naše teško naoružanje, smanjili smo za 300.000 ljudi naše oružane snage. A naši partneri? Oni pune centralnu Evropu novim, naoružanjem. Nova baza u Bugarskoj, još jedna u Rumuniji, rakete presretači u Poljskoj, radarski sistem u Republici Češkoj", nabrojao je ruski predsjednik.

"Za nas su to inicijatori nove spirale u utrci za naoružanjem", rekao je on a navodi ga agencija Itar-tass.