Rusija
0

Putin kritikovao navijački ekstremizam

SRNA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin sastao se danas sa fudbalskim navijačima i oštro osudio pogibiju navijača moskovskog "Spartaka" i etničke nemire koji su se dogodili ranije ovog mjeseca.

Putin je rekao da je smrt Jegora Sviridova (28) u sukobu sa mladićima sa ruskog Kavkaza bila tragedija i održao minutu ćutanja tim povodom.

    	"Ovo treba da shvatite kao napad na sve vas, bez obzira na to gdje živite, koje ste nacije ili vjere. Umro je mladić Jegor Sviridov. To je velika tragedija", rekao je ruski premijer.

    On je upozorio da bijes poslije pogibije navijača "Spartaka" koriste ultradesinčarske grupe za promovisanje svojih ciljeva.

    	"Ekstremisti pokušavaju da iskoriste situaciju. Pozivam vas da nikome ne dozvolite da preuzme kontrolu i počne da manipuliše vama", naglasio je Putin.

    Ruski premijer pozvao je na toleranciju među pripadnicima različitih etničkih grupa u Rusiji i rekao da je postojanje kulture "uzajamnih odnosa i uzajamnog poštovanja" stalna snaga Rusije.

    	Oko pet hiljada fudbalskih navijača i nacionalista okupilo se na protestu u centru Moskve 11. decembra da bi iskazali nezadovoljstvo povodom načina na koji policija istražuje pogibiju Sviridova.
    	Demonstranti su pokazivali nacistički pozdrav, uzvikivali rasističke parole i napadali muškarce neruskog izgleda. Tokom nereda u bolnice je zbog povreda prebačeno 13 osoba.

    	Poslije sastanka sa navijačima, Putin je obišao Sviridovljev grob u južnom dijelu Moskve. 

    	Istražitelji su saopštili ranije ovog mjeseca da su tri muškarca privedena na ispitivanje zbog sumnje da su umiješani u ubistvo ovog mladića.