Svijet
0

Putin kritikovao ministre zbog neefikasnosti

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je članove vlade da preuzmu odgovornost za provođenje uredbi, a ne da se samo deklarativno i na papiru zalažu za njihovu primjenu.

Šef ruske države održao je sastanak s ministrima povodom realizacije "majskih dekreta" tokom kojeg je iznio niz primjera neefikasnosti vlade, istakavši da je vlada "površno" obavljala zadatke iz programa preseljenja velikih porodica u hitna skloništa i da su ministri od toga napravili "šou", prenijeli su ruski mediji.

Putin je također skrenuo pažnju na nezadovoljavajući rad u sektoru obrazovanja gdje su "neki članovi Federacije" počeli da prebacuju sredstva planirana za kraj godine u prvi kvartal kako bi "izvještavali o rastu zarada u obrazovanju".

Putin je ocijenio da takvi potezi ne doprinose rješavanju problema građana, već naprotiv izazivaju njihovo opravdano nezadovoljstvo.

On je istakao da se učinak vlade neće mjeriti po vrijednostima podataka koji su upisani na papiru, već prema tome kako je pozitivno izmijenjen stvarni život građana.

"Jedan od strateških ciljeva, predviđen ukazom, jeste društveno-ekonomski razvoj dalekog istoka i Zabajkajla. Odgovarajući državni program je odobren, ali nije finansijski osiguran", naveo je Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio da je program usvojen s navodnim finansiranjem u iznosu od 3.000 milijardi dolara, ali je Ministarstvo finansija osiguralo svega oko 30 milijardi za njegovo provođenje.

On je takođe zatražio od vlade da još jednom u najkraćem roku razmotri u najširem smislu i provede javnu raspravu o reformi penzionog sistema.

Prošlog mjeseca u javnost je "procurio" snimak na kojem Putin upozorava ministre da će biti smijenjeni, jer nisu proveli njegove ukaze o izdvajanjima za socijalna davanja, a mediji su spekulisali da je Putinovo reagovanje posljedica zategnutih odnosa između njega i premijera Dmitrija Medvedeva kojem navodno prijeti smjena.