{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin kritikovao istragu protiv Gasproma

S
9.9.2012. u 11:23
0
2
Putin kritikovao istragu protiv Gasproma
0
Putin kritikovao istragu protiv Gasproma
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je danas kao "nekonstruktivnu" antikonkurentsku istragu, koju je EU pokrenula protiv ruskog energetskog giganta "Gasproma", ističući da Moskva nije više spremna da subvencioniše zemlje istočne Evrope.
Putin je novinarima tokom posljednjeg dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vladivostoku, izrazio uvjerenje da je taj pristup nekonstruktivan, nakon što je Evropska komisija donijela odluku da pokrene istragu protiv "Gasproma" usljed zabrinutosti da ometa rad konkurenciju na tržištima centralne i istočne Evrope.

Putin je izrazio žaljenje zbog te odluke Evropske komisije, istakavši da se nada da će biti pronađen izlaz iz novonastale situacije bez gubitaka ni na jednoj od strana i putem poslovnog i dobronamjernog dijaloga.

Prema njegovom mišljenju, odluka o pokretanju istrage uzrokovane je brojnim faktorima, ali iznad svega teškom situacijom u evrozoni.

On je optužio Evropsku komisiju da primorava "Gasprom" da preuzme određeni dio tereta "subencionisanja" ekonomski slabijih ističnoevropskih zemalja.

Ruski predsjednik je podsjetio da je u vrijeme bivšeg SSSR-a Moskva svom komunističkom bloku isporučivala energente pod ogromnim subvencijama, ali je insistirao na tome da će postsovjetska Rusija samo izvoziti ugljovodonik po tržišnim cijenama.

"Moramo da ostanemo na put realnosti tako da današnja Rusija ne preuzima na sebe dodatne obaveze povezane sa antitržišnim rješenjima za ove zemlje", naglasio je Putin.

EU je početkom sedmica saopštila da pokreće istragu iz zabrinutosti da "Gasprom" ometa konkurenciju u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj.

Brisel je izrazio sumnju da je "Gasprom", možda, "spriječio diversifikaciju isporuka gasa i da je uveo nepoštene cijene kupcima, povezujući cijenu tog energenta sa naftom."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: