Svijet
0

Putin: Još jedan korak ka jačanju odnosa zemalja OCS-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prve antiterorističke vježbe vojnika svih zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (OCS) održane su uspješno i predstavljaju još jedan korak u jačanju odnosa među zemljama te organizacije, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

"To je korak usmjeren na učvršćivanje međunarodnog mira i sigurnosti, prije svega, sigurnosti naših naroda", rekao je Putin po završetku posljednje etape vježbi "Mirovna misija 2007" u kojima su od 9. augusta do danas učestvovali pripadnici praktično svih rodova oružanih snaga iz Rusije, Kine, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana i Uzbekistana.

Ruski predsjednik je pohvalio i izuzetnu organizaciju manevara, dodajući da su zapovjednici pokazali dobre organizatorske sposobnosti, a više od 6.000 vojnika odličnu uvježbanost.

Putin je završnicu vježbi posmatrao zajedno s liderima zemalja OCS-a Hu Jintaom, Nursultanom Nazarbajevom, Kurmanbekom Bakijevom, Emomalijem Rahmonom i Islamom Karimovom.

Šefovi država su na poligon Čebarkul, 80 kilometara zapadno od Čeljabinska, doputovali iz Biškeka, glavnog grada Kirgistana gdje je u četvrtak održan samit OCS-a.

Putin je jučer, pošto je istakao kako je tok vježbi pokazao visoke tehničke mogućnosti i koordiniranosti jedinica, predložio ostalim liderima da razmotre mogućnosti njihovoga redovnog izvođenja u različitim zemaljama članicama.

Prema scenariju vježbi u petak su koalicijske snage "oslobađale" naselje sa četiri ulice i 44 zgrade, koje su "osvojili teroristi" i postavljali "neprihvatljive političke zahtjeve, prijeteći da će ubiti taoce ako njihov ultimatum ne bude ispunjen".

Ukupno je u vježbama bilo angažirano više od 1.000 sredstava borbene tehnike, od aviona do artiljerijskog oruđa i raketnih sistema, od čega je polovinu dala Rusija.

Rusija i Kina su, pored ostalog, angažirale po šest vojnih transportera "Il-76", 12 helikoptera "Mi-8" i "Mi-24", kao i osam bombardera "suhoj-25".

Prema pisanju ruskih medija, Kina je namjeravala predstaviti svoje najreprezentativnije naoružanje (između ostalog, nove tenkove, oklopne transportere i samohodne haubice) i poslati 4000 vojnika, ali je tokom pripreme manevara dogovoreno da bude angažirano manje naoružanja, a broj kineskih vojnika sveden na 1600.

"Pod nogama terorista zemlja treba da se trese", argumentirali su kineski zapovjednici, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Poligon Čebarkul na južnom Uralu jedan je od najvećih i najopremljenijih poligona u Rusiji, a tokom proteklih osam dana "razrađeno" je 46 situacija u borbi protiv separatista, ekstremista i terorista.

Prema pomoćniku zapovjednika ruske pješadije Igoru Konošenkovu, vježbe su koštale Rusiju oko 80 miliona dolara a pratili su ih vojni atašei iz skoro 80 zemalja, zajedno sa približno 400 novinara iz Rusije i inozemstva.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Losjukov još jednom je u petak ponovio više puta izrečene stavove vlasti u Moskvi i Pekingu da "u manevrima nema ničega antiameričkog".

O "otvorenosti" manevara svjedoči prisustvo posmatrača, rekao je on, dodajući da je zanimanje SAD-a za vježbe veliko.

"Sjedinjene Države su zemlja s globalnim interesima, zainteresirana za procese i udruživanja koji prolaze bez njihovoga direktnog sudjelovanja", rekao je Losjukov.