Smatrao ih provokativnim
85

Putin je odbacio američka upozorenja o potencijalnom terorističkom incidentu

L. S.
Ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je američka upozorenja o potencijalnom terorističkom incidentu u Moskvi samo nekoliko dana prije nego što su naoružani napadači napali koncertnu dvoranu u Moskvi sinoć.
Najmanje 60 ljudi je poginulo, a više od 100 je povrijeđeno nakon što je više naoružanih osoba upalo u Crocus City Hall u Moskvi.

Ruska federalnu služba sigurnosti ili FSB je napad okarakterisala kao teroristički.

Kako opisuju ruski državni mediji, napadači su bili naoružani puškama i otvorili su vatru u predvorju zgrade prije nego što su ušli u glavnu salu koncerta, gdje je trebao nastupiti bend.

Dodaje se da je eksplozija unutar objekta izazvala požar, koji je zahvatio najmanje trećinu zgrade i proširio se na krov.

Ranije ovog mjeseca, američka ambasada u Rusiji objavila je sigurnosno upozorenje o potencijalnom terorističkom napadu u Moskvi i pozvala ljude da izbjegavaju gužvu, prate lokalne medije i budu svjesni okoline.

"Ambasada prati izvještaje da ekstremisti imaju neposredne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a američkim građanima treba savjetovati da izbjegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati", navodi se u sigurnosnom upozorenju od 7. marta.

Putin je kritikovao upozorenja prije tri dana označivši ih kao "provokativna".