Poruka s istoka
485

Putin je prije nekoliko godina rekao da se u Donbasu "boji nove Srebrenice"

R. D.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata je kazao da se u ukrajinskoj regiji Donbas dogodio genocid na ruskim narodom. Prije četiri godine, tačnije u decembru 2019. Godine Vladimir Putin je za TAS izjavio "da se plaši druge Srebrenice ako Kijev dobije kontrolu nad granicom u Donbasu".

"Ukrajinska strana uvijek postavlja pitanje: 'Dajte nam priliku da zatvorimo granicu sa trupama.' Pa, ja zamišljam šta će biti dalje. To će biti Srebrenica, to je to", rekao je Putin.

Dva dana uoči početka ruske agresije na Ukrajinu, 22. februara, Vladimir Putin je kazao da se u Donbasu dogodio genocid, no tada nije spomenuo genocid u Srebrenici. Ipak, u javnosti je krivo prenesena njegova izjava na koju je reagovao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

On je kazao kako je predsjednik Rusije pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine, no ipak je rekao da “Putinovo priznavanje genocida u Srebrenici može biti njegovim poštovateljima u Republici Srpskoj”.

Činjenica jeste da je Vladimir Putin ranije spominjao zločine u Srebrenici, no ipak Srebrenicu niti dešavanja u julu 1995. godine nije spomenuo.

Napomena: Tekst je nakon analize Raskrinkavanje.ba ispravljen jer predsjednik Rusije Vladimir Putin nije govorio o genocidu u Srebrenici uoči invazije na Ukrajinu.