Nakon sastanka
5

Putin i Tillerson o odnosima SAD-a i Rusije: Nizak nivo povjerenja između dvije države

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je trenutno stanje odnosa SAD-a i Rusije na veoma niskom nivou i da je nizak nivo povjerenja između dvije države.

Nakon dvosatnog razgovora s Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim Tillerson je rekao da dvije najveće svjetske nuklearne sile ne mogu imati ovakve odnose, te da će formirati radne grupe koje će raditi na unapređenju američko-ruskih odnosa i utvrđivanju problema.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su se Moskva i Washington dogovorili da je potrebno da UN istraži eventualno korištenje hemijskog oružja u Siriji.

Tillerson je rekao da je uvjeren da je prošle sedmice na provinciju Idlib izveden napad hemijskim oružjem, te poručio da sirijski predsjednik Bashar Al Assad mora napustiti svoju funkciju.

"SAD ne vide ulogu Assada u budućnosti Sirije. Postoje jasni dokazi da su sirijske snage isplanirale, naredile i izvršile napad. Konačni ishod ne omogućava nikakvu ulogu za Asada ili njegovu porodicu u sirijskoj vlasti", rekao je Tillerson.

Lavrov ne dijeli njegovo mišljenje i istakao je da nema dokaza da Sirija stoji iza napada hemijskim oružjem, već da su napad izvršili sirijski pobunjenici.

Rusija je također uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a čime je blokirala pokušaj Zapada da osudi napad hemijskim oružjem u Siriji i prisili Damask da sarađuje sa istražiocima.

"Bilo bi kontraproduktivno imati rezoluciju UN-a koja legitimira optužbe protiv Damaska", rekao je Lavrov.

Kina, koja je uložila veto na šest rezolucija o Siriji od početka rata u toj zemlji prije šest godina, bila je uzdržana na današnjem glasanju, zajedno sa Etiopijom i Kazahstanom.

Deset zemalja glasalo je u korist teksta, dok se Bolivija pridružila Rusiji.