Svijet
0

Putin i Obama razgovarali o Ukrajini

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je u četvrtak pozvao svog američkog kolegu Baracka Obamu da razgovaraju o razvoju situacije na Srednjem istoku, posebno u vezi s terorističkom grupom Islamska država i situacijom u Ukrajini, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Predsjednici su razgovarali o "sve opasnijoj situaciji u Siriji" i istakli važnost održavanja "jedinstva" međunarodnih sila u razgovorima o iranskom nuklearnom programu.

Iran i grupa "5+1", u kojoj su Kina, SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, ulaze krajem sedmice u Beču u posljednji krug maratonskih pregovora o ovom pitanju.

Oba predsjednika su govorila o "neophodnosti" suprotstavljanja ultra-radikalnoj grupi Islamska država koja kontrolira čitave dijelove teritorija u Iraku i Siriji.

Barack Obama je insistirao na činjenici da bi Moskva trebalo da "poštuje svoje obaveze" u okviru Sporazuma iz Minska, kako bi se riješila kriza u Ukrajini.

Posebno je važno da Rusija "povuče sve svoje trupe i opremu raspoređenu na ukrajinskom teritoriju", saopćila je Bijela kuća.