Svijet
0

Putin i Nazarbajev potpisali sporazum o gasu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev potpisali su danas u Sankt Peterburgu sporazum o dugoročnoj saradnji u oblasti prerade i prometa prirodnog gasa dobijenog iz jednog od najvećih nalazišta u svijetu, Karačaganakskog, u uralskoj oblasti na sjeveru Kazahstana.

Vlade dvije zemlje treba do kraja godine da potpišu međuvladin sporazum, a od postojećeg Orenburškog preduzeća za preradu gasa u Kazahstanu, osnovanog u vrijeme ŠSR, biće oformljeno zajedničko preduzeće, prenosi Tanjug.

Kompleks za preradu u Orenburgu biće zajednički sa po 50 odsto udjela, a planira se da preradi najmanje 15 milijardi kubnih metara godišnje, prije svega za unutrašnje potrebe kazahstanskog tržišta, kao i za izvoz preko ruskog koncerna "Gazprom".

Ruski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što dvije zemlje "u rješavanje problema energetske stabilnosti unose skroman, ali ipak primjetan doprinos sa stanovišta obezbjeđenja svjetskog tržišta energentima".

Nazarbajev je rekao da je sporazum povoljan za obje strane i da će Kazastan za nekoliko godina biti među sedam najvećih izvoznika prirodnog gasa u svijetu. Procjenjene zalihe Karačaganakskog nalazišta su 1,3 triliona kubnih metara gasa i 1,2 milijarde tona tečnog gasa, a razvojnim projektom planirano je da godišnja proizvodnja dostigne do 2012. godine 25 milijardi kubnih metara.

Sporazum je potpisan tokom susreta Putina i Nazarbajeva, koji je pozvan da kao predsjednik Zajednice Nezavisnih Država bude gost samita "Grupe osam" industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.