Svijet
0

Putin i Merkel "iskreno" razgovarali o demokratiji

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je imala "iskrene" razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na temu razvoja demokratije u Rusiji i da su se dotaknuli i stanja u Čečeniji.

"Naši su razgovori bili iskreni", kazala je Angela Merkel, koja se trenutno nalazi u prvoj posjeti Rusiji otkako je postala šef njemačke vlade.

"Razgovarali smo i o temama o kojima nemamo isto gledište, o Čečeniji i Sjevernom Kavkazu", precizirala je ona aludirajući na drugi rat koji su ruske snage započele 1999. godine u ruskoj kavkaskoj republici Čečeniji i na česte nemire u ostatku regije.

"Prolazimo kroz jedan prijelazni period, ali ako stvari posmatramo inteligentno i poznavajući temu, može se vidjeti da je napredak očigledan" u oblasti demokratije, kazao je Putin.

"Mora se voditi dijalog jednakog s jednakim i ne može se reći da u cijeloj Zapadnoj Evropi sve u redu s ljudskim pravima", kazao je Putin čiji je ponašanje vidljivo hladnije nego prema bivšem njemačkom kancelaru Schroederu kojeg je zvao "moj prijatelj", dok se prema Angeli Merkel obraćao s "moja kolegica".