{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin i Bush razgovarali u Sočiju

F
6.4.2008. u 12:18
0
0
Putin i Bush razgovarali u Sočiju
0
Putin i Bush razgovarali u Sočiju
Foto: AFP
U rezidenciji ruskog predsjednika u ljetovalištu Sočiju Vladimir Putin i njegov američki kolega George W. Bush počeli su u nedjelju zvanični dio razgovora tokom kojih će biti razmotreni bilateralni odnosi, pitanja strateške stabilnosti, kao i situacija u svijetu.
Bit će nastavljeni i razgovori o širenju NATO-a na istok i američkim planovima za instaliranje proturaketne odbrane u Evropi.

Predsjednik Putin je na početku susreta rekao da će razgovori, koji su praktično počeli već u subotu uvečer, po dolasku Busha u Soči, biti nastavljeni u "mirnim okolnostima".

Bush je, sa svoje strane, ponovio da uvažava Putina jer je "snažan lider" i "ne boji se precizno kazati šta želi".

Tajnica za štampu Bijele kuće Dana Perino je izjavila u subotu kako SAD ne očekuje da će na susretu biti otklonjene razlike povodom "američkog štita" u centralnoj Evropi i da se o tome pitanju planira nastavak dijaloga i nakon samita u Sočiju.

Pomoćnik ruskog predsjednika Sergej Prihodko rekao je, pak, da je ovaj sastanak - posljednji između dvojice predsjednika dok je Putin na funkciji šefa država, veoma važan i stoga što će biti pokazatalj za buduće čelnike dviju zemalja.

Očekuje se, naime, da Bush i Putin nakon razgovora potpišu dokument sa smjernicama za daljnju saradnju dviju država.

Planiran je i Bushov odvojeni susret s ruskim vicepremijerom Dmitrijem Medvedevom, koji će dužnost šefa države preuzeti 7. maja.

Bush koji je suprugom Lorom doputovao na poziv ruskog predsjednika i lideri dviju zemalja imali su neformalni susret tokom večere kojoj je također prisustvovao Medvedev.

Održan je i koncertni program uz učešće kozačkog hora i igračkog ansambla, a Bush je rekao, prenosi Tanjug, da je zadovoljan što novinari nisu bili svjedoci kako je pokušavao igrati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: