Svijet
0

Putin i Bush razgovarali u Sočiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U rezidenciji ruskog predsjednika u ljetovalištu Sočiju Vladimir Putin i njegov američki kolega George W. Bush počeli su u nedjelju zvanični dio razgovora tokom kojih će biti razmotreni bilateralni odnosi, pitanja strateške stabilnosti, kao i situacija u svijetu.

Bit će nastavljeni i razgovori o širenju NATO-a na istok i američkim planovima za instaliranje proturaketne odbrane u Evropi.

Predsjednik Putin je na početku susreta rekao da će razgovori, koji su praktično počeli već u subotu uvečer, po dolasku Busha u Soči, biti nastavljeni u "mirnim okolnostima".

Bush je, sa svoje strane, ponovio da uvažava Putina jer je "snažan lider" i "ne boji se precizno kazati šta želi".

Tajnica za štampu Bijele kuće Dana Perino je izjavila u subotu kako SAD ne očekuje da će na susretu biti otklonjene razlike povodom "američkog štita" u centralnoj Evropi i da se o tome pitanju planira nastavak dijaloga i nakon samita u Sočiju.

Pomoćnik ruskog predsjednika Sergej Prihodko rekao je, pak, da je ovaj sastanak - posljednji između dvojice predsjednika dok je Putin na funkciji šefa država, veoma važan i stoga što će biti pokazatalj za buduće čelnike dviju zemalja.

Očekuje se, naime, da Bush i Putin nakon razgovora potpišu dokument sa smjernicama za daljnju saradnju dviju država.

Planiran je i Bushov odvojeni susret s ruskim vicepremijerom Dmitrijem Medvedevom, koji će dužnost šefa države preuzeti 7. maja.

Bush koji je suprugom Lorom doputovao na poziv ruskog predsjednika i lideri dviju zemalja imali su neformalni susret tokom večere kojoj je također prisustvovao Medvedev.

Održan je i koncertni program uz učešće kozačkog hora i igračkog ansambla, a Bush je rekao, prenosi Tanjug, da je zadovoljan što novinari nisu bili svjedoci kako je pokušavao igrati.