{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin i Biden razgovarali o protivraketnoj odbrani

F
10.3.2011. u 20:22
0
0
Putin i Biden razgovarali o protivraketnoj odbrani
0
Putin i Biden razgovarali o protivraketnoj odbrani
Foto: AFP
Zamjenik šefa kabineta ruskog premijera Jurij Ušakov saopćio je u četvrtak da su ruski premijer Vladimir Putin i američki potpredsjednik Joe Biden tokom razgovora u Moskvi detaljno razmotrili pitanje protivraketne odbrane.
Po njegovim riječima, dogovoreno je da se nastave konsultacije na nivou eksperata, a Putin je podsjetio na svoje prijedloge na koje nije odgovorila prethodna američka administracija, prenijela je agencija Itar-Tass.

Ruska državna agencija je, istovremeno, iz Moskve prenijela izjavu portparola ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča u kojoj izražava zabrinutost najavom instaliranja elemenata PRO i jedinica američkog vazduhoplovstva na teritoriji Poljske.

- U slučaju realizacije tih planova, bićemo prinuđeni da uvažimo takve akcije na poljskoj teritoriji u našim planovima za oružane snage, što mi, naravno, ne bismo željeli, rekao je Lukaševič.

Na susretu Putina s Bidenom prvi put u historiji rusko-američkih odnosa čula se ideja o ukidanju viza, rekao je zamjenik šefa Putinovog kabineta.

Ušakov je rekao i da je ruski premijer tokom razgovora istakao da je proces učlanjenja Rusije u WTO "političko pitanje" i izrazio zadovoljstvo što je to pitanje sa SAD-om regulisano.

- Obećano je da će američka administracija i lično Biden raditi na ukidanju amandmana Jackson-Vanik o ograničenju normalne trgovine između dvije zemlje, rekao je funkcioner ruske vlade, dodajući da je Putin taj amandman nazvao anahronizmom.

Razmatrano je i stanje u Libiji i Afganistanu.

- O Libiji o djelovanju ili nedjelovanju niko ništa nije govorio, rekao je Ušakov, prenijela je ruska državna agencija.

Biden se, rekao je Ušakov, interesovao za razvoj energetskog sektora u Rusiji.

Putin je tokom razgovora ukazao Bidenu da događaji u vrijeme napada Gruzije na Južnu Osetiju 8. augusta 2008. godine u knjizi bivšeg predsjednika SAD-a Georga Busha nisu vjerno prikazani.

- Nije Bush pokušavao da razgovara s Putinom o toj temi, već je upravo Putin inicirao postavljanje pitanja šta Gruzini rade i kako treba zajedničkim naporima hitno agresiju zaustaviti, istakao je Ušakov, govoreći o događajima na dan otvaranja Olimpijade u Pekingu, gdje su kao lideri zemalja prisustvovali Putin i Bush.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: