Treća linija odbrane?
70

Putin formira misteriozne privatne vojske širom Rusije kako bi se zaštitio od Wagnera

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruski predsjednik Vladimir Putin formira mrežu tajanstvenih privatnih vojnih kompanija širom Rusije kako bi se zaštitio od još jednog Wagnerovog ustanka.

Planovi za privatne vojne kompanije ili "posebna preduzeća" navedeni su u novom prijedlogu zakona koji podiže dobnu granicu za rusku vojsku.

Taj potez ima za cilj suzbijanje sabotaže i unutarnjih prijetnji, navodi se u izjavi predsjednika Duminog odbora za odbranu Andreja Kartapolova.

Prema izvještaju, Putinove milicije bi bile pod komandim regionalnih guvernera, djelovale bi po Putinovom nalogu, a naoružavalo bi ih rusko Ministarstvo odbrane.

Barents Observer, norveški list, objavio je da je posao jedinica "štititi državnu granicu, boriti se protiv ilegalnih naoružanih skupina i boriti se protiv stranih diverzantskih i obavještajnih formacija", kao i gušenje unutarnjih prijetnji.

Način na koji će milicije komunicirati s drugim ograncima vojske i obavještajnim aparatom nije odmah jasan. Rusija već ima nacionalnu gardu, a Putina štite slojevi osiguranja.

Nikolai Sokov, bivši dužnosnik Kremlja, rekao je za The Daily Beast da je cilj zakona ojačati Putinovu odbranu.

"Oni su alat za jačanje sigurnosti, što je važno s obzirom na vrlo aktivne tajne akcije ukrajinske vojne obavještajne službe, i mogu, prema potrebi, pomoći protiv svake nove pobune", rekao je Sokov.

Još jedna ključna funkcija milicija bit će odbrana od unutarnjih napada nakon niza napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske gradove.

Ruska neuspješna invazija na Ukrajinu razotkrila je da Putinov stisak vlasti možda nije tako čvrst kao što se općenito vjerovalo, a bivši obavještajni dužnosnici su kazali da bi daljnji ozbiljni neuspjesi u Ukrajini mogli rezultirati Putinovim uklanjanjem s vlasti.