Sastanak u Turskoj
23

Putin - Erdogan: Nema prepreka razvoju interakcije između Moskve i Ankare

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ne vidi prepreke razvoju interakcije između Rusije i Turske na raznim poljima, prenijeli su turski mediji.

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari rekao da ne postoje negativni međunarodni faktori koji bi mogli da ometaju rusko-turske projekte.

Putin je izrazio nadu da će na sutrašnjoj sjednici Izvršnog vijeća Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja /OPCV/ konačno biti "podvučena crta" kada je riječ o o takozvanim "slučaju Skripal".

"Želim da vas obavijestim, iako smo vam već govorili o tome, da sutra održavamo sjednicu Izvršnog vijeća OPCV kako bismo detaljno razmotrili situaciju", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da je za Rusiju zajednička proizvodnja ili transport tehnoloških sredstava stvar trgovine, a ne povjerenja ili bilo kakve političke saradnje.

Putin je nakon sastanka sa turskim liderom izjavio da su on i Erdogan razgovarali o daljim zajedničkim koracima kada se radi o pronalaženju rješenja u Siriji, naročito o obezbjeđivanju primirja i stvaranju uslova za pregovore strana u zemlji, prenio je TASS.

Putin je zahvalio Erdoganu na toploj dobrodošlici i smislenom razgovoru i naglasio da je jačanje veza dvije zemlje u interesu oba naroda i da će da doprinesu obezbjeđivanju mira i stabilnosti u regionu i šire.

Lideri dvije zemlje razgovarali su i o najvažnijim globalnim pitanjima, a potpisan je i memorandum o saradnji na polju komunikacije i informacionih tehnologija, kao i o vojno-tehničkoj saradnji, prije svega o sprovođenju ugovora o isporuci ruskog sistema vazdušne odbrane S-400 Turskoj.