Svijet
0

Putin doputovao u posjetu Indiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je doputovao u Indiju, u nadi da će iskoristiti decenijsko prijateljstvo dviju zemalja za insistiranje na sporazumima o nuklearnoj civilnoj saradnji, prodaji vojne opreme i širenju trgovine.

Putin, koji je stigao u dvodnevnu posjetu u nadi da će ostvariti profit od hladnoratovskih veza dviju zemalja - ostao je, međutim, šokiran time što je bujajuće indijsko trižište privuklo druge zemlje, javio je AP.

Indija i Rusija nagovijestili su svoje namjere da ojačaju vojne veze uoči Putinove posjete s dva nova ugovora o oružju: sporazum koji omogućava licenciranu proizvodnju ruskih avionskih motora u Indiji, i drugi o zajedničkom razvoju vojnog transportnog aviona.

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov i njegov indijski kolega A.K. Antony potpisali su te sporazume u New Delhiju u srijedu.

"Razvoj bliskih i povjerljivih odnosa s Indijom vrhunski je prioritet ruske vanjske politike", izjavio je Ivanov nakon potpisivanja.

Premijer Manmohan Singh pozdravio je Putina na međunarodnom aerodromu Indira Gandhi u New Delhiju.

Putin je bio u pratnji supruge Ljudmile, zvaničnika i visoke delegacije ruskih poslovnih lidera.

Predviđeno je da Singh i Putin tokom dana održe razgovore i potpišu nekoliko sporazuma o saradnji na polju odbrane, nauke i tehnologije i svemirske saradnje.

Historijski gledajući, ključni element u solidnim odnosima dviju zemalja bio je u nepisanom pravilu da tokom hladnog rata Indija kupuje ogromne količine vojne opreme iz Sovjetskog saveza i da Moskva neće snabdijevati vojnom opremom indijskog neprijatelja Pakistan.

Ruski političari upozorili su da bi moglo biti posljedica ukoliko Indija kupuje oružje od drugih.

"Vjerujem da bi ovakva situacija mogla ostati, ali samo pod uvjetom da Indija, zauzvrat, nastavi smatrati Rusiju glavnim izvorom oružja", izjavio je za Associated Press Konstantin Kosačev, predsjednik Komisije za međunarodne odnose ruskog parlamenta.

Pakistan je "pokazao ogroman interes za razvoj vojno-tehničke saradnje s Rusijom", kazao je.

Godinama je tokom hladnog rata diplomatska mapa bila jasna: Indija i Sovjetski Savez bili su bliski saradnici dok su Sjedinjene Države naginjale ka Pakistanu.

Vremena su se, međutim, promijenila. Washington i New Delhi sada dijele tople odnose, naglašene historijskim sporazumom o civilnoj nuklearnoj saradnji postignutim prošle godine.

Sporazum daje indijskoj energijom gladnoj ekonomiji pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji i opremi koja joj je dugo uskraćivana jer nije potpisnica Sporazuma o nuklearnom neširenju.

Izgleda da taj sporazum daje američkim kompanijama snažnu poziciju u Indiji, ali je Trubnikov opisao nuklearnu saradnju kao "najvažnije pitanje na dnevnom redu tokom posjete predsjednika Putina".

Nuklearne veze dvije zemlje dobro su ušančene. Rusija pomaže Indiji u izgradnji dva nuklearna reaktora od 1.000 megavati u južnom gradu Kudankulamu, a prošle godine, kada je indijska nuklearna elektrana Taraspore ostala sa slabim zalihama urana, Rusija je ponudila 60 tona.

"Nadamo se da će se jasna mapa puta za saradnju u miroljiubivoj civilnoj nuklearnoj energiji pojaviti nakon predsjednikove posjete", izjavio je Trubnikov.