Svijet
0

Putin čestitao uzbekistanskom predsjedniku Karimovu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u ponedjeljak svog uzbekistanskog kolegu Islama Karimova i čestitao mu na njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima od nedjelje, koje je Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) ocijenila nedemokratskim.

"Telefonski razgovor je pokrenut na inicijativu ruskog predsjednika Putina, koji je Karimovu čestitao na pobjedi od 23. decembra", objavio je Kremlj u svom saopćenju.

Dvojica lidera su visoko ocijenila nivo odnosa između Rusije i Uzbekistana te izrazili spremnost na rješavanju svih pitanja u duhu partnerstva", navodi se dalje u tekstu.

Islam Karimov (70), koji čeličnom rukom vlada već 18 godina u Uzbekistanu, eliminirao je svaku vrstu opozicije, zabranio političke stranke i nezavisne medije, dok je veliki broj njegovih protivnika zatvoren ili bio primoran na egzil.

OSCE, koji nikada nije priznao kao demokratske izbore u ovoj bivšoj sovjetskoj republici centralne Azije, ponovo je kritikovao izborni proces, naglasivši da izbori nisu bili "u skladu s mnogobrojnim kriterijima OSCE-a za organiziranje demokratskih izbora".