Boravio u Sočiju
0

Putin: Belgija postoji uglavnom zahvaljujući Rusiji

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin na Svjetskom festivalu mladih tokom odgovaranja na pitanja rekao je da Belgija duguje svoje postojanje Rusiji.

Prema riječima ruskog predsjednika, Belgija se prvi put "pojavila na mapi svijeta kao nezavisna država, uglavnom zahvaljujući Rusiji i poziciji Rusije", iako nije precizirao kako.

Nije iznenađujuće, s obzirom na Putinove rezultate, istina je skoro potpuno obrnuta.

Kada je Belgija rat za nezavisnost protiv Kraljevine Holandije u 1830. godine, Rusija je bila u potpunosti na strani Holanđana i planirala je da pošalje trupe da slomi belgijske pobunjenike, bojeći se bilo kakve akcije protiv velikih evropskih monarhija.

Car je na kraju morao da preusmjeri te trupe, mnoge od njih Poljake, zbog Novembarskog ustanka u Poljskoj. Nakon što su poraženi, poljski oficiri u bijegu uputili su se u Belgiju gdje su ojačali novonastale oružane snage zemlje.

Rusija je na kraju prihvatila belgijsku nezavisnost na Londonskoj konferenciji 1830. godine. Bilo bi logičnije pripisati postojanje zemlje antiruskim poljskim revolucionarima iz 1830. nego Rusima. Britanija i Francuska su viđene kao vodeće sile na konferenciji, piše Politico.

Putin je svoju tvrdnju iznio u srijedu odgovarajući na pitanje Belgijanca na Svjetskom festivalu mladih, okupljanju mladih iz Rusije i svijeta, održanom u blizini Sočija.