Kontroverzno oružje
52

Putin: Američku isporuku kasetne municije u Ukrajinu bi trebalo smatrati zločinom

T. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za TV kanal Rossiya-1 poručio je da bi isporuku kasetne municije u Ukrajinu i njihovu upotrebu trebalo smatrati zločinom.

"Sama administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prije nekog vremena je korištenje kasetne municije nazvala zločinom. Mislim da se tako treba tretirati", kazao je Putin.

Putin je zbog toga naglasio da Ruska Federacija zadržava pravo da koristi kasetnu municiju, kao odgovor na pravo Ukrajine da koristi ovo oružje.

"Do sada ovo nismo radili, nismo ga koristili, niti smo imali takvu potrebu, uprkos poznatoj nestašici u određenom vremenskom periodu, a imamo i municiju, ali ovo nismo uradili", rekao je Putin.

Putin je napomenuo da, kada se koristi kasetna municija protiv Rusije, ona zadržava "pravo na preslikavanje akcija".

Objašnjavajući ovu tematiku, on je naveo da ukrajinska vojska troši do 5-6 hiljada granata kalibra 155 dnevno za borbena dejstva, dok SAD proizvedu 15 hiljada mjesečno.

"Nemaju dovoljno, a Evropi već nedostaje tog naouružanja i zbog toga nisu našli ništa bolje, nego da predlože upotrebu kasetne municije", zaključio je.

Podsjećamo, nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden odobrio kontroverznu odluku o slanju kasetne municije u Ukrajinu, iz Bijele kuće su dodatno moralo obrazložiti razloge za donošenje ovakve odluke.

U intervjuu za CNN, Biden je izjavio kako je ovakva odluka donošena zato što su Ukrajinci ostali bez municije.

"Ovo je rat koji je vezan za municiju. Ponestaje im te municije. Ono što sam uradio, prihvatio sam preporuku Ministarstva odbrane da ovaj put isporučimo tu municiju dok ne proizvedemo dodatne količine municije kalibra 155 mm", rekao je tada Biden.

Povodom odluke Bijele kuće oglasio se i Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je rekao kako je Amerika svjesna odluke o slanju ovakvog tipa municije.