Rasim Ljajić
0

Put Srbije prema EU-u ovisi o stajalištu Nizozemske

FENA
Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u nedjelju za beogradskoj televiziji B92 kako primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije s EU-om ne ovisi o izvješću glavnog tužitelja ICTY-a Sergea Brammertza, već o stajalištu Nizozemske koja inzistira na izručenju haškog optuženika Ratka Mladića.

"Čak i da izvješće Sergea Brammertza o suradnji Srbije s Haškim sudom bude u potpunosti pozitivno, Nizozemska će stopirati primjenu tog sporazuma", kazao je Ljajić, dodajući da Srbija bez uhićenja Mladića neće moći nastaviti put prema EU-u.

Glavni haški tužitelj Brammertz doputovao je u nedjelju navečer u dvodnevni posjet Beogradu, a u ponedjeljak i utorak bi se trebao sastati s koordinatorima i članovima srbijanskog Akcijskog tima za suradnju s tim sudom, te s najvišim dužnosnicima Srbije.

On će sredinom prosinca Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnijeti redovito šestomjesečno izvješće u kojem će iznijeti ocjenu o suradnji Srbije s ICTY-em.