{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Puštena u opticaj nova novčanica od 50 dolara

N
5.10.2004. u 20:26
0
0
Puštena u opticaj nova novčanica od 50 dolara
0
Puštena u opticaj nova novčanica od 50 dolara
Federalne rezerve SAD-a (FED) pustile su u opticaj novu, redizajniranu novčanicu od 50 dolara i započele distribuciju širom svijeta kroz međunarodni bankarski sistem.
Nova novčanica od 50 dolara ima unaprjeđene mjere zaštite, nježno plavu i crvenu boju pozadine, sliku američke zastave i malu metalnu srebrnoplavu zvijezdu.

"Stabilnost i integritet američkih novčanica je nešto što vlada SAD-a shvaća veoma ozbiljno", rekao je zamjenik ministra financija Samuel W. Bodman. On je dodao da su redovan redizajn novčanica i unaprjeđenje mjera zaštite način da američka valuta ostane sigurna od eventualnih pokušaja falsificiranja.

Menadžer gotovine u Upravi federalnih rezervi Michael Lambert najavio je da će novčanice sa starim dizajnom ostati u opticaju i zadržati punu vrijednost.

"Oduvijek je bila tradicija da američke novčanice sa starim i novim dizajnom budu u opticaju istodobno - sve novčanice su vrijedne zauvijek", kazao je on.

Nova novčanica od 50 dolara je druga u seriji koja obuhvaća najsavremenije mjere zaštite u američkoj historiji. Prva u seriji je bila novčanica od 20 dolara koja je puštena u opticaj u oktobru 2003. Nova novčanica od 10 dolara pojavit će se 2005.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: