Koštao 7,4 milijardi eura
0

Pušten u rad plinovod Sjeverni tok između Rusije i Evrope

FENA
Sjeverni tok, novi plinovod koji direktno povezuje Rusiju i Evropu prelazeći preko Baltičkog mora, pušten je u utorak u pogon, otvorivši tako novo poglavlje u energetskim odnosima koji su često bili burni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Dmitrij Medevdev, francuski premijer Francois Fillon, holandski premijer Mark Rutte, kao i evropski povjerenik za energiju Guenther Oettinger simbolično su otvorili ventile prve cijevi ove metalne zmije od 1.200 kilometara na svečanosti u Lubminu, u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

Medvedev je izjavio da se otvara "nova stranica energetskog partnerstva" između Rusije i Njemačke, javio je AFP.

Plinovod, koji će do kraja 2012. godine dobiti drugu cijev, snabdijevat će plinom 26 miliona domaćinstava.

Iza ove infrastrukture, koja košta 7,4 milijarde eura, stoji konzorcij kojim dominira ruski plinski div Gazprom, njemački BASF i EON, holandski Gasunie i francuski GDF Suez.

Sjeverni tok trebao bi spriječiti nestašice kakvima je Evropa bila izložena zadnjih godina zbog spora Rusije i Ukrajine oko cijene ruskog plina. U zimu 2009. Moskva je Kijevu zatvorila dotok plina, a Ukrajina, preko čije teritorije se plin doprema za Evropu, na to je uzvratila zaustavljanjem tranzita.