Turizam ugrožen
0

Puste plaže i hoteli u Meksiku

FENA
Prazni aerodromi i otkazani letovi, puste plaže i hotelsko osoblje koje pere ruke svakih pola sata slika su meksičkog turizma u zadnjih sedam dana.
  • Ovo bi moglo biti najbolje razdoblje za posjet Meksiku, da nije najgore, piše "Washington post" te opisuje meksički turizam u doba svinjske gripe. A ono, i uz kristalno čisto plavo more i rajske plaže, nije lijepo.

  • Strašno, grozota! Imamo svega 20 posto popunjenosti u vrijeme kada su naši hotelski kapaciteti inače popunjeni 90 posto, ispričala je Monika Roberts, direktorica korporativnih komunikacija hotelskog lanca Real Resorts.

Turizam je u Meksiku nakon naftne industrije najprofitabilnija grana. No, svinjska gripa u kratkom je roku od uspješno razvijenog turizma napravila prvog ekonomskog palog borca.

Malo po malo, Meksiko se bori s navalom zaraze i uspjeva je donekle držati pod kontrolom. U srijedu navečer u Meksiku je bilo registrirano 99 slučajeva zaraze svinjskom gripom, dok je osam pacijenata umrlo od te bolesti. Govori se još o 159 osoba koji su najvjerojatnije preminuli od svinjske gripe, a 1.300 je hospitalizirano, prenose u četvrtak agencije.

U Mexico Cityju, domu 20 miliona ljudi, od sinoć su na pet dana zatvorene sve ustanove i službe čiji rad nije nužan. Sve privatne firme pozvane su da zatvore svoja vrata, a za to vrijeme jedino će raditi bolnice, gradski prijevoz, trgovine i služba za odvoz smeća.

Stanovništvu Meksika se obratio predsjednik Filipe Calderon koji je rekao kako će ova zemlja uspješno prebroditi zdravstvenu krizu te ih pozvao da ne izlazi iz kuća i uz kruga obitelji. U utorak je vlada zatvorila restorane, odnosno, zabranila je zadržavanje po restoranima, dopušteno je jedino odnošenje hrane kući. Toj odluci prethodilo je zatvaranje škola, sportskih dvorana, kafića, muzeja, pozorišta, bazena i kino dvorana.