Evropski parlament
1

Pussy Riot među kandidatima za nagradu Saharov

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ruski punk bend Pussy Riot, čije su tri članice osuđene na zatvorske kazne zbog uvrede ruskog predsjednika Vladimira Putina, kandidat je za nagradu Saharov, godišnju nagradu Evropskog parlamenta za slobodu mišljenja, prenose evropski mediji.

Nagrada se dodjeljuje od 1988. pojedincima i organizacijama zaslužnim za promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Evropski parlament nagradu, koju prati novčani iznos od 50.000 eura, dodjeljuje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 10. decembra, dan kada je 1948. potpisana UN-ova Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

Nagrada nosi ime sovjetskog fizičara i disidenta Andreja Dmitrieviča Saharova (1921.-1989.). On je 1970. osnovao odbor za zaštitu ljudskih prava i žrtava političkih procesa. Godine 1975. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Pussy Riot nominirao je njemački zastupnik Werner Schulz (Zeleni/EFA), u čemu ga je podržalo još 45 zastupnika. Za kandidaturu je potrebno najmanje 40 potpisa evropskih zastupnika ili podrška jedne političke grupe u EP-u.

Nadežda Tolokonjikova (22), Ekaterina Samucevič (29) i Marija Aljohina (24) osuđene su 17. augusta na dvije godine zatvora zbog huliganstva i poticanja na vjersku mržnju zato što su 21. februara, skrivene iza maski, s gitarama i ozvučenjem, izvele "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina u hramu Krista Spasitelja u Moskvi. Rekle su da su tim protestima htjele upozoriti na tijesne veze između Ruske pravoslavne crkve i Putina, a ne uvrijediti vjernike.

Evropska unija i SAD osudili su kaznu, ocijenivši da nije razmjerna ozbiljnosti djela. Kritikama su se pridružili i OSCE, Vijeće Evrope te Ruska pravoslavna crkva.