Svijet
0

Puškov: Amerika ne voli Putina jer nije Jeljcin

FENA
Amerika ne voli ruskog predsjednika Vladimira Putina jer nije popustljiv kao prvi predsjednik nezavisne Rusije Boris Jeljcin, ocijenio je profesor Moskovskoga državnog univerziteta za međunarodne odnose Aleksej Puškov.

"Američka, pa i veći dio evropske političke elite, ne voli Putina jer on nije Jeljcin... partner koji je trebao SAD-u: popustljiv, zavistan i spreman priznati prioritet američkih nacionalnih interesa nad ruskim", ocijenio je Puškov.

Puškov, koji je i autor i voditelj emisije "Postscriptum" na moskovskoj televiziji TVC, rekao je da je glavni razlog za vođenje antiputinovske kampanje na Zapadu u tome što sadašnji predsjednik Rusije "pokušava srušiti paradigmu u odnosima koja je bila uspostavljena u vrijeme predsjednika Jeljcina i koja je za Rusiju bila krajnje nepovoljna".

"Razvoj događaja poslije istupanja Putina u Muenchenu u februaru pokazuje da će model odnosa zasnovan na jednostranim ustupcima Rusije biti promijenjen", rekao je on.

Puškov je naveo da je dijalog Rusije sa SAD-om, EU-om i NATO-om tekao prilično uspješno dok je Rusija činila ustupke: poslije dugog protivljenja sredinom 90-ih saglasila se sa širenjem NATO-a na Istok, čak potpisala temeljni dokument sa Alijansom, koji nije proživio u suštini ni godinu dana, jer je rat NATO-a protiv SR Jugoslavije faktički pretvorio taj dokument u besmislenu hartiju.

Rusija je, potom, zatvorila oči i na "drugi val" širenja u 2004. godini, kada su u Savez ušle države sa zajedničkom granicom s Rusijom - Estonija, Letonija i Litvanija, kao što je i poslije 11. septembra 2001. pružila pomoć u borbi protiv terorista Al-Qaide i talibana u Afganistanu.

"Takvih ustupaka bilo je vrlo mnogo, a ono čega nije bilo jeste razumijevanje interesa Rusije od strane SAD-a", istakao je ruski stručnjak, dodajući da je kriza u odnosima dvije zemlje bila neizbježna, i da se nesuglasice kreću od budućeg statusa Kosova do pitanja unutrašnjeg razvoja Rusije.

Prema mišljenju Puškova, SAD smatra 21. stoljeće "američkim stoljećem" u kojem im ne treba snažna Rusija, što je isti pravac koji je provodio i predsjednik Bill Clinton.

Amerika želi staviti Rusiju u položaj u kojem se nalazi Njemačka - zemlja dovoljno ekonomski jaka, ali koja nema vlastitu vanjsku i odbrambenu politiku, koja je dio kolektivne politike Zapada, želi "objekt korištenja", teritoriju za ekonomsko osvajanje, sposobnu da Zapadu isporučuje sirovine koje mu trebaju, ocijenio je Puškov.

"Takva Rusija je međutim nemoguća", zaključio je ruski analitičar, dodajući da Rusija danas želi takav svjetski poredak u kojem će igrati jednu od vodećih uloga, braneći svoje interese i koristeći svoje resurse za svoje ciljeve.