Svijet
0

Pulitzerova nagrada "The Wall Street Journalu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njujorški dnevni list "The Wall Street Journal" u ponedjeljak je dobio prestižnu Pulitzerovu nagradu za javnu službu za svoje istraživanje antidatiranih opcija za dionice namijenjene direktorima tvrtki, što je dovelo do istraga i otpuštanja u američkim korporacijama.

Osoblje WSJ-a dobilo je i Pulitzera za međunarodno izvještavanje, odnosno za pokrivanje razvoja kapitalizma u Kini, prenijele su agencije.

Dobitnici 91. Pulitzerovih nagrada za novinarstvo, književnost, dramu i glazbu objavljeni su u ponedjeljak na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Osoblje lista "Oregonian" iz Portlanda osvojilo je Pulitzerovu nagradu za "breaking news" za vijest o obitelji koja je nestala u planinama Oregona.

Brett Blackledge iz Bimingham Newsa u Alabami dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje korupcije i nepotizma u državnom sistemu dvogodišnjih viših škola.

Pulitzerom su ove godine nagrađeni i Andrea Elliot iz "New York Timesa"; Kenneth Weiss, Rick Loomis i Usha Lee McFarling iz "LA Timesa", Debbie Cenziper iz "Miami Heralda"; Charlie Savage iz "Boston Globea"; Cynthia Tucker iz "Atlanta Journal Constitutiona"; Johnatan Gold iz "LA Weeklya" te uvodnici u "New York Daily Newsu".

Nagrada za književnost dodijeljena je Cormacu McCarthyu za roman "The Road", nagrada za dramski tekst Davidu Lindsayu-Abaireu za "Rabbit Hole" a za povijesno djelo dobitnici su Gene Roberts i Hank Klibanoff za "The Race Beat: The Press, the Civil Right Struggle, and Awakening of a Nation".

Pulitzera za glazbu osvojila je Ornette Coleman za "Sound Grammar".