"To je ludilo"
34

Puigdemont: Tretiraju me kao narkodilera, pedofila i serijskog ubicu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je da ga "tretiraju kao kriminalca, narkodilera, pedofila i serijskog ubicu" i da je to, po njegovom mišljenju, zlostavljanje, a ne politika.

"Da budem tretiran kao kriminalac, narkodiler, pedofil, serijski ubica... mislim da je to zlostavljanje. To nije politika, to je korištenje sudova u političke svrhe", rekao je on za Sky News, prenosi AJB.

Na pitanje da li je spreman provesti nekoliko desetaka godina u zatvoru, kazao je da je to prijetnja, jer bi za zločin za koji je optužen mogao dobiti do 30 godina zatvora.

"To je ludilo, to nije pravda, to je osveta", rekao je Puigdemont.

On je istakao da nije pobunjenik, da nema duh pobunjenika, niti želju da bude pobunjenik.

"Smatram da sam jako discipliniran, samo želim provesti ono što je moj Parlament odobrio", rekao je smijenjeni katalonski lider.

On smatra da je španska država narušila demokratiju kako bi zaustavila nezavisnost Katalonije, "jer kroz demokratiju, koja je jedina stvar u koju vjerujemo, realnost je neosporna, pa moramo oporaviti demokratiju koju je narušila španska država".

Puigdemont je rekao da Evropska unija ne prepoznaje realnost situacije u Kataloniji i da izbjegava djelovati pred "autoritarnim akcijama".

"Veoma je razočaravajuće što vidimo da u EU, koje smo svi dio, oni mogu odgovoriti na situacije u Poljskoj i Mađarskoj, ali ne mogu odgovoriti na situaciju u Kataloniji", izjavio je on sa tajne lokacije u Briselu.

Naveo je da priznaje da ono što se dešava u Kataloniji nije prijatno za EU, ali da je to realnost.

"Problem je u tome što EU ne priznaje stvarnost", rekao je Puigdemont.