Analiza izbora
12

Puhovski: Najprimitivniji elementi postkomunizma zahvatili i Veliku Britaniju

Ibro Čavčić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najprimitivniji elementi postkomunističkog političkog sklopa, zbog kojeg je devesetih godina prošlog stoljeća Zapadna ismijavala Istočnu Evropu, zahvatili su Veliku Britaniju, i neumitno će se, kroz primitivni nacionalizam, populizam i kseonofobiju, nastaviti širiti.

Upravo ovako je zagrebački politiolog i filozof Žarko Puhovski, nakon što su obznanjeni rezultati izbora u Velikoj Britaniji, prognozirao daljnji rast desnog populizma u Evropi, poručivši pritom da će se ljevica, ukoliko želi pružiti otpor, morati koristiti sofisticiranijom taktikom.

Tri razloga za pobjedu Johnsona

Profesor Žarko Puhovski napominje za Klix.ba da se pobjeda Konzervativne stranke na izborima u Velikoj Britaniji očekivala, ali da niko nije očekivao uvjerljivu pobjedu, nezapamćenu još od vremena Margaret Thatcher, koja će omogućiti najmanje 326 mandata u parlamentu.

"Tri su glavna razloga zbog kojeg su konzervativci uvjerljivo pobijedili: 1.) Biračice i birači su željeli presjeći to stalno vrludanje oko Brexita bez donošenja konačne odluke; 2.) Neuvjerljivosti vođe opozicije Jeremyja Corbyna koji je pokazao da nije u stanju komunicirati na predizbornoj kampanji primjeren način sa većinom ljudi u javnosti; 3.) Velika Britanija od Evropske unije nije imala razloga očekivati nikakve daljnje ustupke ako bi bilo izabrano državno vodstvo koje bi htjelo i dalje pregovarati", kazao je Puhovski.

Dodao je da su to glavni razlozi, uz različlite lokalne razloge, kao što su razlike Škotske i Irske naspram Engleske i Velsa.

Promašaji Jeremyja Corbyna

Profesor Puhovski objašnjava da Jeremyju Corbynu, koji je uzgred rečeno i prestar, nije bilo taktički razumno ići na radikaliziranje ljevičarske političke opcije, odnosno laburističke, u situaciji u kojoj kriza nije sasvim jasno socijalno posredovana.

"Kriza je uvijek u svom bitnom elementu socijalna, ali nije bila jasno socijalno posredovana, nego je bila posredovana nekim političkim, institucijskim, okvirnim elementima kao što su Brexit i slično... U toj situaciji insistiranje na radikalizaciji socijalističkog programa kod laburista vjerovatno je preplašilo dio potencijalnih glasača i glasačica koji bi podržali laburiste", istakao je Puhovski.

Navodi kako ljevica jako dobro funkcionira u nekim južnim dijelovima Evrope, naprimjer u Španiji, pa dijelom i u Grčkoj unatoč svim greškama koje su činili.

"To klatno uvijek ide iz jednog ekstrema u drugi. U ovom trenutku su znatno jači pučani, demokršćani, desno od centra. To se relativno može brzo promijeniti, ali ne tako lako jer bi cijena bila zaostrašavanje na desnom krilu između populista i demokršćana koje bi moglo ojačati ljevicu. Međutim, ljevica bi za to morala imati puno sofisticiraniju taktiku nego što je ima sad", procijenio je Puhovski.

Rast populizma u Evropi i svijetu

Puhovski je, bez empirijske potkrepe, davno tvrdio da postkomunizam ne zahvata samo istočni dio Evrope i svijeta, nego i zapadni.

"Sada se to pokazuje tačnim da elementi postkomunističkog političkog sklopa zahvataju zapadni dio Evrope i svijeta. Ima tu neke vrste dijalektičke povezanosti. Sad se oni najprimitivniji elementi postkomunizma u Istočnoj Evropi, kojoj su se na Zapadu rugali početkom devedesetih, pojavljuju u Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji... Dakle, primitivni nacionalizam, primitivni populizam, kseonofobija i tako dalje", zaključio je profesor Žarko Puhovski.