Svijet
0

Puhovski: Kod dvora na Uni ubijeno 40 civila

FENA
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski izjavio je da je za vrijeme akcije "Oluja" 1995. godine na području kod Dvora na Uni ubijeno četrdesetak civila.

Ubistva su se dogodila u posljednjim danima "Oluje" i petnaestak dana poslije te akcije, rekao je Puhovski novosadskom "Građanskom listu", napomenuvši da su u to vrijeme na tom području zajednički djelovali Peti korpus Armije BiH i Druga gardijska brigada Hrvatske vojske u čijem sastavu su bile "Hamze" i "Crne mambe".

Helsinški odbor ne zna koja je od tih jedinica ubijala civile, jer je "naš posao bio da prebrojimo civilne žrtve i da ustanovimo koje su jedinice bile na tom području", rekao je Puhovski i dodao da bi sudski organi trebalo da utvrde ko je te zločine počinio.

Puhovski je naveo da "Crne mambe" nisu bile paravojna formacija, kako su objavili neki srpski mediji, nego su bile u regularnom sastavu Hrvatske vojske, pa je zbog toga veoma važno što je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvima kod Dvora na Uni.

"Taj zločin se dogodio na teritoriji Hrvatske i važno je da se ustanovi ko je to uradio. Da li su to Bošnjaci ili Hrvati drugorazredno je pitanje koje muči samo nacionaliste", smatra Puhovski, naglašavajući da je za Srbiju, Hrvatsku i BiH najvažnije da se razotkriju i kazne pojedinci, a ne da se zbog toga prepucavaju čitavi narodi.