Protesti u Energodaru
77

Pucnjavom i eksplozijama ruska vojska rastjerala demonstrante u ukrajinskom gradu

V. K.
Protesti građana u Energodaru (Screenshot: Telegram)
Protesti građana u Energodaru (Screenshot: Telegram)
U ukrajinskom gradu Energodar danas su održani protesti na kojima su građani tražili odlazak ruskih trupa, a mirno okupljanje vrlo brzo se pretvorilo u sukob između demonstranata i ruske vojske.

Naime, kako prenose ukrajinski mediji, građani u ovom gradu su se okupili na jednom od trgova, a mirni protest započeo je intoniranjem ukrajinske himne.

Ipak, vrlo brzo su se na trgu pojavili i ruski vojnici koji su suzavcem i šok-bombama rastjerali okupljene.

"Eksplozije su se dogodile oko 12 sati. Kao rezultat toga, automobilske sirene su se oglasile čak i u udaljenim područjima. Grad je počeo da gasi sve komunikacijska sredstva, a mještani su prijavili kako nemaju pristup internetu. Također, prijavili su i kako je nemoguće obavljati telefonske pozive", prenosi ukrajinska Gazeta.

Iako hitna pomoć i dalje utvrđuje broj povrijeđenih, za sada je poznato kako su četiri osobe teže povrijeđene.

"Ljekari čine sve da spase živote i zdravlje građana, ali u gradu gotovo da nema lijekova i drugog materijala. Neki od ranjenih bit će pušteni kući već danas nakon što obave sve preglede", pišu ukrajinski mediji.

Povodom protesta u Energodaru oglasila se i ukrajinska zvaničnica Ljudmila Denisova koja je poručila kako je ponašanje ruske vojske potpuno neprihvatljivo.

"Četiri osobe su povrijeđene i imaju teške opketoine. Dio građana okupljenih na protestima okupator je strpao u automobile i odveo u nepoznatom pravcu. Ovakvo postupanje prema civilima je zločin protiv čovječnosti i vojni zločin definisan kroz propise Međunarodnog krivičnog suda", rekla je Denisova.