Svijet
0

Pucnjava i eksplozije u nekoliko četvrti Damaska

FENA
Žestoke borbe između sirijske vojske i pobunjenika nastavljene su u srijedu u Damasku.

Pucnjava i eksplozije su se čule od utorka navečer u nekoliko četvrti Damaska neprijateljski raspoložene prema režimu predsjednika Bašara al-Asada.

U srijedu u zoru, jedna eksplozija i pucnji čuli su se u ulici Bagdad, a borbe su se vodile i u hrišćansku četvrti Bab Tuma, saopćio je Lokalni odbor za koordinaciju (LCC), prenosi AFP. Južna četvrt Dmaska Tadamun bila je na udaru minobacačke vatre u srijedu rano ujutro.

Eksplozije i pucnjava čula se i u drugim dijelovima sirijske prijestolnice.

Borbe između snaga Asada i pobunjenika od 20. jula koncentrisane su na na glavni ekonomski grad Sirije, Alep.

Ssirom Sirije jucce je poginulo 154 lica, medju njima 35 civila, 63 vojnika i 27 pobunjenika, a od toga polovina u Alepu. Sirijska vojska koristila je do kasno u noch borbene avione i artiljeriju protiv pobunjenika u Alepu.

  • U Alepu se vodi odlučujuća bitka koja bi mogla trajati sedmicama, saopćio je jedan sirijski sigurnosni izvor.

Prema ovom izvoru, vojska drži u opsadi pobunjeničke četvrti koje bombarduje, ali će nakon izvjesnog vremena pokrenuti odlučujući napad.

Prvu ofanzivu vojske 28. jula na četvrt Salahedin, glavno uporište pobunjenika jugozapadno od Alepa, potisnuli su pobunjenici.

U utorak je 154 osoba, od kojih 35 civila, 62 vojnika i 27 pobunjenika, ubijeno u sukobima širom zemlje, od kojih je polovina u Alepu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Dopisnik AFP-a je bio očevidac spektakularnog zauzimanja, od strane pobunjenika, policijske stanice Salhin, najvažnije na jugu Alepa i čijeg su šefa, generala, poznatog po učešću u represiji, ubili pobunjenici.

U ovom napadu ubijeno je 40 policajaca i napadnuta još jedna obližnja policijska stanica, naveo je Opservatorij.