Svijet
0

Ptičja gripa u susjednoj Hrvatskoj

Sarajevo-X/Večernji list
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Ptičja gripa jučer je registrirana i u Hrvatskoj. U kasnim poslijepodnevnim satima laboratorijski su nalazi potvrdili da je iz organa šest labudova izdvojen virus ptičje gripe podtipa H5. No, je li doista riječ o opasnom virusu H5N1, znat će se tek kad dođu laboratorijski nalazi iz Velike Britanije, piše Večernji list.

Uzorci organa labudova moraju se prema propisanoj proceduri poslati u referalni laboratorij Evropske unije u Weybridgeu u Velikoj Britaniji. Nalazi se očekuju za nekoliko dana.

Zaraženi labudovi sletjeli su na ribogojilište Grudnjak kod Orahovice. Pretpostavlja se da dolaze iz sjeveroistočne Evrope putujući prema jugu, piše Večernji list.

Iz organa šest od 12 uginulih labudova iz jata koje je sletjelo na ribnjačarstvo Grudnjak kod Orahovice Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta izdvojio je virus ptičje gripe podtipa H5.

Jato labudova sletjelo je na ribnjačarstvo Grudnjak 19. listopada, kada je primijećeno da se ptice sumnjivo ponašaju. Imale su živčane napade, odnosno zabacivale su glavu unazad, vrtjele se u krug... Zbog sumnje na ptičju gripu uginuli labudovi dopremljeni su u srijedu u Zagreb, a danas u 18 sati dobili smo laboratorijski nalaz kojim je potvrđeno da su zaraženi virusom H5 rekao je sinoć Mate Brstilo, pomoćnik ministra Čobankovića i ravnatelj Uprave za veterinarstvo.

Nema mjesta panici zbog pojave ptičje gripe, a Vlada i Ministarstvo poduzimaju sve mjere sukladno domaćim i međunarodnim zakonima rekao je ministar Petar Čobanković. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Golem istaknuo je sinoć kako ne postoji realna opasnost da virus ptičje gripe prijeđe na čovjeka.

Vladimir Savić, predstavnik Centra za peradarstvo, koji je detektirao virus, kaže da nema opasnosti od konzumacije pilećeg i mesa druge peradi iz kontroliranog uzgoja. Istaknuo je kako je virus termolabilan, a jedina mogućnost zaraze čovjeka virusom ptičje gripe konzumacija je svježe krvi zaražene peradi.

Virus još nikada nije prešao s čovjeka na čovjeka, što je preduvjet epidemije kaže Savić. Dragan Radović iz Zavoda za ornitologiju HAZU kaže da zaraženi labudovi pripadaju vrsti crvenokljunih labudova koji žive u Europi i Aziji, a u Hrvatsku nisu došli iz Rumunjske ili Turske. Žarište ptičje gripe, koje još nije otkriveno, negdje je u Europi. Kako crvenokljuni labudovi nemaju uobičajeni smjer migracije, pripadnici jata zaraženih labudova mogli bi biti bilo gdje u Hrvatskoj kaže Radović.