Svijet
0

Ptičja gripa u šest zemalja EU-a

FENA
Ptičja gripa potvrđena je dosad u šest zemalja Evropske unije, no još nije zabilježen nijedan slučaj prelaska bolesti sa životinja na ljude, javljaju u nedjelju svjetske agencije.

Prvi slučaj ptičije gripe potvrđen je u subotu u Francuskoj, a bolest se pojavila i u Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, prenijela je Hina.

Riječ je ipak samo o divljim pticama, najviše labudovima i divljim patkama, i bolest se još nije pojavila kod uzgajanih životinja.

Također, u Evropi još nije zabilježen nijedan slučaj prelaska visoko patogenog virusa H5N1 sa životinja na ljude.

Virus H5N1 usmrtio je od 2003. 91 osobu, najviše u Aziji.

Ptičijom gripom najteže je pogođena Njemačka, odnosno otok Ruegen, na Baltičkom moru. U nedjelju je na tom otoku pronađeno još 18 mrtvih ptica, ukupno 59. Riječ je uglavnom o labudovima.

Njemačka vojska na Ruegen je u nedjelju poslala četrdesetak vojnika kako bi pomogli u dezinfekciji vozila, opreme i ljudi, a otok je posjetila i kancelarka Angela Merkel koja je kazala da je zabrinuta zbog brzog širenja bolesti.

"Stanje je zaista ozbiljno", kazala je. "Sve u svemu, kazala bih da je stanje ozbiljno i nastavit ćemo ga budno pratiti. Ako lokalne vlasti trebaju pomoć, savezna vlada na raspolaganju je da učini sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla", naglasila je.

Premda se virus još nije pojavio u uzgajalištima, njemačke mjesne vlasti započele su s ograničenim ubijanjem peradi iz uzgoja kako bi spriječile daljnje širenje bolesti.

Njemačku po ptičioj gripi slijedi Italija koja je u nedjelju potvrdila deseti slučaj te bolesti - virus H5N1 potvrđen je kod uginule divlje patke u Umbriji.

Od prošle subote na jugu talijanskog poluotoka pronađeno je devet uginulih labudova.

Slovenski veterinarski institut potvrdio je u nedjelju da su ptičiom gripom podtipa H5 zaražena još četiri labuda pronađena mrtva 15. februara kod Maribora.

Ptičijom gripom u Evropi je najteže pogođena Rumunija, s 31 potvrđenim žarištem i gubicima koji se procjenjuju na više od milijardu eura.

Rumunske vlasti objavile su u nedjelju da su prvi testovi pokazali virus H5 u još dva sela u blizini Crnog mora.

Evropski ministri poljoprivrede o problemu ptičije gripe i mjerama pomoći peradarskoj industriji razgovarat će u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu.