Svijet
0

Ptičija gripa i dalje predstavlja globalnu prijetnju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ptičija gripa i dalje predstavlja globalnu prijetnju, upozorila je Margaret Chan, nova šefica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preuzimajući tu dužnost.

Margaret Chan, stručnjakinja za ptičiju gripu, prvi je kineski državljanin koji je postao direktor jedne UN-ove agencije.

Ona je izjavila kako su izvještaji o ptičijoj gripi počeli da se pojavljuju u posljednjim sedmicama nakon perioda zatišja i da je ta opasnost posebno ozbiljna u siromašnim zemljama.

Dr. Chan također je odredila zdravstvenu zaštitu u Africi, posebno zaštitu zdravlja žena, prioritetom svoje organizacije.

Njen prethodnik na mjestu direktora WHO-a, Južnokorejac Lee Jong-Wook, iznenadno je umro dok je bio na toj dužnosti prošle godine.

Dr. Chan je izjavila kako se broj slučajeva ptičije gripe povećao u posljednjim sedmicama.

WHO je posebno zabrinut izbijanjem epidemije na farmi peradi u Vijetnamu, prvoj u toj zemlji u skoro godinu dana.

Dr. Chan je obećala zauzeti oštriji stav prema zemljama koje se ne povinuju zahtijevima da vrše provjere slučajeva ptičije gripe ili ometaju globalne napore na razvoju vakcine.

Njeno kinesko porijeklo, kazala je, pomoći će joj da sarađuje s vlastima u Kini, gdje se smrtonosni virus H5N1 prvi put pojavio.

"Mislim da bih od svih bila u boljoj poziciji da radim s kineskom vladom", izjavila je ona za BBC.

Dr. Chan je također upozorila na opasnost od nove pandemije gripe, posebno ukoliko uzme maha u zemljama sa slabom zdravstvenom zaštitom, gdje su ljudi već pogođeni bolestima kao što je HIV/AIDS.

"Naredna pandemija, ako se desi, bila bi kranje razorna. Veoma smo zabrinuti vjerovatnoćom izbijanja pandemije", kazala je.

"Željela bih da moje rukovođenje bude suđeno po posljedicama našeg rada na dvije kategorije stanovništva: žene i narod Afrike", izjavila je dr. Chan u četvrtak.

Afrika stenje pod teretom AIDS-a, sukoba i siromaštva, i pandemija gripe u takvim okolnostima bila bi katastrofalna, javlja dopisnik BBC-a iz Ženeve Imogen Foulkes.