Rasvjetljena misterija
2

Ptice letile u alkoholiziranom stanju i padale "s neba"

Anadolija
Stručnjaci britanskog Instituta za zdravlje životinja i veterinarstvo (AHVLA) su istražili nesvakidašnji slučaj "padanja crnih kokoški s neba" koji je zabrinjavao javnost širom svijeta tokom proteklih nekoliko godina.

Izvještaj je objavljen u naučnom časopisu "Veterinary Record", a u njemu se navodi da su ptice padale zbog gubitka ravnoteže i orjentacije tokom letenja u alkoholiziranom stanju.

Posljednji slučaj "padanja" crnih ptica desio se u regiji Penrith, kada su u blizini osnovne škole pronađene crne ptice u veoma lošem zdravstvenom stanju, a britanska policija je ocijenila slučaj kao "neobičan događaj“ i zatražila pomoć od veterinarskih stručnjaka.

Nakon analize tijela ptica, veterinari su utvrdili da su sve ptice jele velike količine plodova oskoruše i da su usljed fermentacije voća izgubile ravnotežu i orjentaciju u zraku, te zadobile teške povrede pri padu. Velike količine etil alkohola pronađene u krvi ptica potvrđuju tvrdnje britanskih veterinara.

Sličan događaj zabrinuo je i američku javnost početkom godine, kada je "kiša crnih ptica sa neba“ protumačena kao predznak smaka svijeta.