Svijet
0

PSVE za politiku "nulte tolerancije"

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope zatražila je od evropskih vlada da usvoje politiku "nulte tolerancije" u vezi s kršenjem ljudskih prava u Evropi i poduzmu mjere u slučaju najtežih prekršaja, kao što su prinudni nestanci, vansudska ubistva, mučenja i tajni zatvori, radi očuvanja kredibilteta te institucije.

U preporukama i rezoluciji usvojenim na kraju specijalne debate o ljudskim pravima i demokratiji na Starom kontinentu, evropski parlamentarci su u srijedu uvečer ukazali na "raskorak između standarda na papiru i realne situacije na terenu" kada se radi o ljudskim pravima i demokratiji te istaknuli kako je "vrijeme da se okonča hipokrizija i prijeđe sa riječi na djela".

Parlamentarna skupština VE pozvala je vlade evropskih zemalja da ojačaju tu organizaciju i ukazala na "porast u broju propusta" u evropskoj demokratiji, prenijele su agencije.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope također je odlučila da ustanovi godišnju nagradu za "izuzetnu akciju građanskog društva u odbrani ljudskih prava", a ovu ideju inicirao je predsjednik te organizacije Rene van der Linden.