Svijet
0

PSVE traži prekid ilegalnog zatvaranja u Guantanamu

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), okupljena u petak u Parizu, pozvala je Washington da prekine kršenje ljudskih prava u svom "ratu protiv terorizma", navodeći posebno "ilegalno zatvaranje osoba u Guantanamu".

U rezoluciji, koju je u petak usvojila njena stalna komisija, PSVE "zahtijeva odmah od američkih vlasti, posebno od svojih parlamentaraca u Kongresu i u parlamentima federalnih država, da učine maksimum da se okonča ova neprihvatljiva i nenormalna situacija".

Poziv parlamentaraca Vijeća Evrope uslijedio je u trenutku dok mediji razmatraju "iskaze" Khaleda Cheikha Mohammeda Pentagonu, bivšeg šefa vojnog komiteta Al-Qaide" i "mozga" napada od 11. septembra 2001.

Prema Pentagonu, Khaled Cheikh Mohammed je priznao da je "mozak" napada od 11. septembra 2001. u kojima je smrtno stradalo 3.000 ljudi i u jednom saslušanju iza zatvorenih vrata u bazi Guantanamo preuzeo je odgovornost za 31 teroristički čin ili pokušaj.

"Američka administracija u 'svom ratu protiv terorizma' ignorirala je na neodgovarajući i jednostran način ljudska prava i humanitarne pravne norme od izuzetnog značaja", smatra stalna komisija PSVE-a, navodeći "akcije vođene u Abu Ghraibu, u Guantanamou i generalno rečeno u Iraku".

Na ovom sastanku, održanom u Narodnoj skupštini, kojim je predsjedavao Rene van der Linden, oko 80 prisutnih parlamentaraca je razmatralo princip "moratorija na smrtnu kaznu na međunarodnom nivou" te usvojilo niz rezolucija koje se odnose na prava žena, te ulozi etičkih i solidarnih finansija".