{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSVE dala podršku "Arapskom proljeću"

F
13.9.2011. u 13:30
0
0
PSVE dala podršku "Arapskom proljeću"
0
PSVE dala podršku "Arapskom proljeću"
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) pozdravila je hrabrost i posvećenost prodemokratskih pokreta u arapskom svijetu.
Poruka iz sjedišta organizacije posvećene ljudskim pravima u Strasbourgu poslata je uoči Međunarodnog dana demokratije 15. septembra.

- Protagonisti "Arapskog proljeća", koji su preko društvenih mreža i interneta brzo stvorili veze, žele demokratske promjene zasnovane na povjerenju i transparentnosti: oni traže dostojanstvo, slobodu, društvenu pravdu i poštovanje ljudskih prava u državama utemeljenim u zakonu. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozdravlja hrabrost i podržava posvećenost novih prodemokratskih pokreta u arapskim državama, koje će i dalje biti u vrlo različitim situacijama, navodi se saopćenju PSVE.

Vijeće Evrope i njegove članice moraju iskoristiti ovu priliku da se anagažuju i na opipljiv način pomognu prelazak na demokratiju u arapskom svijetu, ocjenjuju u Vijeću Evrope.

Parlamentarna skupština VE nudi parlamentima susjednih zemalja ne-članica "Status partnera za demokratiju” koji je parlament Maroka već stekao u junu ove godine. Palestinsko nacionalno vijeće je i dalje u procesu prijema.

Vijeće Evrope podsjeća i na svoju osnovnu ulogu - podršku jedinstvu Evrope, uz namjeru da pruži podršku državama u tranziciji svojim iskustvima, poput nadzora na izborima.

- Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je odlučnija nego ikada da podrži inovativne procese demokratskog partnerstva, kaže se u saopćenju PSVE, prenose u utorak agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: