Svijet
3

Psihijatri upozorili da Trump nije sposoban obavljati dužnost predsjednika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dva ugledna američka psihijatra sa američkih univerziteta upozorila su da je Donald Trump "opasan" i da se moraju poduzeti drastični koraci kako bi se javnost od njega zaštitila.

Rekli su da zbog njegovog nepredvidljivog ponašanja, što uključuje "stalnu nesposobnost razlučivanja fantazija od stvarnosti" i "paranoične tvrdnje o zavjera", sumnjaju da je sposoban racionalno reagirati u krizi.

Profesorica psihijatrije na Harvardu Judith Herman i profesor psihijatrije na univerzitetu Columbia Robert Lifton naglasili su u pismu New York Timesu da ovo nije pokušaj postavljanja dijagnoze Trumpu.

"Kao psihijatri se osjećamo obaveznima izraziti svoj strah. Bojimo se da ako bude suočen s krizom, Donald Trump neće imati dovoljnu moć rasuđivanja da bi postupio racionalno", naveli su, dodavši da njegove vojne ovlasti sviju ugrožavaju.

Kao primjer njegovog iracionalnog ponašanja Herman i Lifton su naveli i optužbu da ga je Obama prisluškivao tokom predsjedničke kampanje, prenosi Independent.

"I u samo par tjedana predsjednički posao toliko je povećao nepredvidljivost njegovog ponašanja", napisali su.

Podsjećamo, proteklog mjeseca 35 stručnjaka za psihičko zdravlje također je pisalo New York Timesu i upozorilo na njegovu "duboku emocionalnu nestabilnost" zbog koje nije sposoban obavljati dužnost predsjednika.