Bjelorusija
0

Psihijatri osumnjičenog za teroristički napad u Minsku porede s Hanibalom Lektorom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osumnjičeni koji je priznao aktiviranje eksploziva u metrou u Minsku i još dva teroristička akta kao motiv za svoje postupke naveo je da mu se dopada da nanosi ljudima patnju, izjavio je ruskoj agenciji Interfaks izvor iz bjeloruske policije, saopćavajući da su s osumnjičenim razgovarali i psihijatri.

“Po riječima psihijatara, osumnjičeni je uračunljiv. Svoje postupke objašnjava zadovoljstvom koje mu donosi ljudska patnja. Psihijatri su uporedili osumnjičenog s Hanibalom Lektorom (likom iz američkog filma "Kad jaganjci utihnu"), rekao je sagovornik ruske agencije i dodao da osumnjičeni tvrdi da je radio samostalno i da ne iznosi političke motive.

Šef operativno-istražiteljske grupe i zamjenik glavnog tužioca Bjelorusije Andrej Šved saopćio je jutros da su pod sumnjom za aktiviranje eksploziva u metrou, gdje je poginulo 12, a ranjeno više od 200 ljudi, uhapšene dvije osobe, od kojih je najvjerovatnije jedan neposredni izvršilac.

Također, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je saopćio da je prekjučerašnji teroristički akt razriješen, da je izvedena "sjajna operacija", a da se traže naručioci zločina, prenio je Itar-Tass.

Po njegovim riječima, na savjesti osumnjičenih su i ranije eksplozije na Dan nezavisnosti u Minsku, i prije toga u Vitebsku.

"Čudovišno je, ali je činjenica da su ti nitkovi koji su počinili zločin radili u fabrikama, neko kao tokar, neko kao bravar", rekao je Lukašenko, kritizirajući rukovodstvo fabrika koje nije bilo u stanju uvidjeti kakvi su oni.

"Za nas je veoma važno ko su pomagači, a moguće i naručioci", rekao je bjeloruski predsjednik, zatraživši da se saslušaju i opozicioni političari u vezi s terorističkim aktom.

"Možda će ti aktivisti tzv. pete kolone otvoriti karte i pokazati na one koji su naručili teroristički akt", rekao je Lukašenko.

"Kod nas je tragedija, evropski partneri u Strasbourgu razmatraju neka ljudska prava, a naši ovdašnji ('peta kolona') pozivaju na uvođenje sankcija. Bar da su sačekali da prođe dan žalosti", izrazio je revolt Lukašenko, dodajući da to predstavlja 'seirenje nad smrću'.

Ruska državna agencija iz Minska izvještava da je u ljekarskim ustanovama u teškom stanju još 29 ranjenih.

Po riječima ministra zdravlja Bjelorusije Vasilija Žarka, u bolnicama je još 153 ranjenih, čije je stanje stabilno.