Crvene ulice
59

Prvomajski protesti: Slikom od Berlina, preko Tunisa do Iraka

Klix.ba
Španija (Foto: EPA-EFE)
Za razliku od onih u Bosni i Hercegovini, radnici u gotovo svim zemljama svijeta 1. maj obilježavaju zauzimanjem ulica i cesta te marširanjem u znak želje za poboljšanjem svojim zagarantovanih prava.

Evropska fotografska agencija (EPA) obišla je svojim objektivima Evropu, Afriku i Aziju donijevši brojna svjedočanstva o protestima i okupljanjima radnika koji za cilj imaju skrenuti pažnju vlasti i vlasnika kapitala.

Preko Španije, Danske, Češke, Poljske, Njemačke, Tunisa, Iraka, Hong Konga i Indije, ulice su prekrivene crvenim zastavama, parolama, zacrtanim porukama o unapređenju radničkih prava i odgovornosti.

Španci su, kao po pravilu, radnička prava povezali sa nekadašnjom republikom čije su se zastave mogle vidjeti na ulicama gradova. U Njemačkoj su 1. maj obilježili i ljevičari i desničari, svako na svoj način i naravno - odvojeno.

Česi su od protesta uspjeli napraviti i zabavu, dok je obilježavanje 1. maja u Tunisu dio nacionalnog ponosa koji se sada dovodi u vezu sa relativno uspješnom revolucijom za vrijeme Arapskog proljeća.

U ratom razorenom Iraku radnici su našli povoda da traže veće plate, kao i u trgovačkoj meki - Hong Kongu.