Parade širom Austrije
0

Prvomajski marš okupio 100.000 Bečlija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni praznik rada - 1. maj, danas je, po običaju, širom Austrije obilježen paradama.

Najveća manifestacija održana je, kao i svake godine, u austrijskoj prijestolnici Beču, gdje je više od 100.000 ljudi učestvovalo u tradicionalnom prvomajskom maršu Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

SPO je 65. put održala impozantan prvomajski marš u centru Beča. Učesnici marša, u kome su bile povorke sva 23 okruga grada, odbori SPO-a iz čitavog Beča, kao i njihove partijske kolege iz unutrašnjosti, prodefilovali su od 8 do 11 sati.

Tada je počela završnica ispred Vijećnice, centralnom ulicom glavnog grada Austrije - Ringom, a učesnici su nosili zastave, karanfile i mnogobrojne transparente.

Mnogobrojni govornici ispred bečke Vijećnice otvorili su predizbornu kampanju pred predstojeće pokrajinske i gradske izbore u Beču, koji će biti održani najesen, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Beča Michael Heupl i kancelar Werner Feiman oštro su napali desničarsku Slobodarsku partiju Austrije (FPO) i njenog lidera Heinz-Cristiana Strahea, prognozirajući ovoj stranci poraz na izborima 10. oktobra.

Vodeći funkcioneri vladajućeg SPO-a izrazili su želju da ekonomsku krizu ne "plate siromašni", već oni koji su je prouzrokovali.

Feiman je u vezi sa sanacijom budžeta izbjegao da govori o konkretnim mjerama, ali je zato zahtijevao strožu regulaciju finansijskih tržišta i rekao da se zalaže za jaku evropsku socijaldemokratiju.

SPO je protiv špekulacija i želi da se sredstva ulažu u obrazovanje, ravnopravnost šansi, zdravstvo i penzije, poručio je on.