Svijet
0

Prvo islamsko groblje u Beču

Sarajevo-x.com
Austrijska prijestolnica, koja je već odavno dobila status mulitkulutrualnog i mulitvjerskog grada, vodeći računa i o građanima islamske vjere, već od 2001. godine u planu ima izgradnju islamskog groblja.

Većina gradskih grobalja u Beču je u vlasništvu grada, dok vjerske zajednice raspolažu svojim vlastitim grobljima. Do sada u glavnom gradu Austrije još nije bilo određeno mjesto gdje bi se muslimani mogli ukopati u skladu sa svojim običajima, tako da su muslimanske porodice često svoje preminule avionima transportirali u svoje zemlje porijekla.

Međutim, zbog sve većeg broja stanovnistva islamske vjere te iz poštovanja prema njima, grad Beč je još 2001. godine započeo pregovore sa bečkom islamskom zajednicom te je i određena lokacija budućeg islamskog groblja.

Grad Beč je odabranu lokaciju poklonio bečkoj IZ, a za uređene groblja se zadužila sama IZ.

Osnovni kriteriji za odabir lokacije su bili dobra saobraćajna uvezanost kao i frekventnost područja, tj. sto mirnije područje. Određena je lokacija ukupne površine od 34.000 m2 u 23. okrugu grada Beča, sa prostorom za 3.000 mezarja. Prema nacrtu, groblje će se sastojati od tri dijela:

  1. gasulhana sa sanitarnim prostorijama za posjetioce i prostorijom za upravu;
  2. stakleni hodnik, koji će spajati gasulhanu sa prostorijom koja je predviđena za obavljanje dženaze-namaza;
  3. prostorija za obavaljanje dženaze-namaza sa velikim prozorima i staklenom kupolom radi što boljeg osvjetljenja.

Oko dotičnih objekata bit će popločan put, koji će kroz aleju u pravcu Mekke voditi do ograde. Lijevo i desno od ulaza će biti ukupno 30 parking-mjesta.

Prvo zvanično otvorenje je planirano još za 2003. godinu, ali neočekivani arheološki pronalasci na mjestu budućeg islamskog groblja su usporili gradnju. Pored toga je i način plaćanja građevinskih usluga do sada znatno otežao napredak izgradnje.

Prema riječima službenika bečke Islamske zajednice za integraciju, Omara al-Rawia, donatori vrše transakcije samo na osnovu računa. Pošto je bečka IZ zaposlila male firme, koje rade samo po izvršenju isplate, sve to traje malo duže. Međutim, pošto su radovi već dosta napredovali, konačno otvorenje se može očekivati već početkom naredne godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,4 miliona eura.

Austrijska prijestolnica tada možda već neće biti jedini austrijski grad sa islamskim grobljem. Altach i Graz - iz poštovanja prema običajima i osjećanjima svojih muslimanskih građana - također već duže planiraju izgradnju groblja, gdje će se muslimani moći sahranjivati u skladu sa svojim vjerskim običajima. U Altachu se već ove jeseni nadaju otvorenju groblja sa 300 pokopnih mjesta, dok se u Grazu još traga za odgovarajućom lokacijom.