{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvih šest mjeseci 2006. najtopliji u historiji SAD-a

F
20.7.2006. u 17:03
0
0
Prvih šest mjeseci 2006. najtopliji u historiji SAD-a
0
Prvih šest mjeseci 2006. najtopliji u historiji SAD-a
Prvih šest mjeseci 2006. godine bilo je najtoplije u prosjeku otkako se u Sjedinjenim Državama mjere temperature od 1985. a globalno zagrijavanje moglo bi biti činilac koji tome doprinosi, izjavio je američki klimatski stručnjak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Meteorolozi su prognozirali kako bi se toplo vrijeme moglo nastaviti tokom jula, augusta i septembra u većem djelu SAD-a, uključujući goleme površine zemlje zapadno od rijeke Misisipi, kao i Nove Engleske, Floride i južne Aljaske.

Očekuje se da samo Havaji zabilježe temperature ispod prosjeka, sudeći po Američkome klimatskom prognostičkom centru, javio je Reuters.

Toplotni val koji je pogodio veći dio SAD-a mogao bi biti neugodan, ali nije neuobičajen, kazao je Jay Lawrimore iz Centra za klimatske podatke.

"Svakog ljeta uočavamo periode s temperaturama iznad normalnih i toplotni valovi nisu neuobičajeni u SAD-u, na sjeveroistoku ili u drugim krajevima zemlje", izjavio je Lawrimore putem telefona iz Ashevillea u Sjevernoj Karolini.

Temperature su dostizale maksimalnu vrijednost od 38 stepeni Celzijusa od Kalifornije do Teksasa i od Južne Dakote do Kanzasa.

U Washingtonu se u upozorenju od vrućina traži od starijih, mladih i hendikepiranih da ostanu u zatvorenim prostorima ili odu u gradske centre za rashlađivanje, dok su se putnički vozovi kretali sporije kako bi uštedjeli energiju zbog visokih temperatura.

Neobično je, kazao je Lawrimore, da je tako topao period zabilježen u periodu od januara do juna.

Globalno zagrijavanje nije definitivni uzrok ovakvih temperatura, ali je činilac koji doprinosi tome, kazao je. Isto tako i suša koja se proširila na 45 posto površine SAD-a jer ekstremno suho tlo može dovesti do visokih temperatura zraka.

Još jedan razlog za produženi period temperatura iznad prosjeka je način strujanja zraka, kazao je.

Kretanje zraka u gornjim dijelovima atmosfere obično ide od zapada ka istoku u krivudavoj putanji koja nosi hladni zrak sa sjevera do kontinentalnih djelova SAD-a. Ove godine takvo strujanje zraka desilo se u veoma uskoj putanji, gotovo u ravnoj liniji, sjeverno od kanadske granice.

"U januaru nismo imali uticaj arktičkog zraka u obimu u kojem inače dolaze, taj veoma hladan zrak je nestao i imali smo temperature oko dva stepena iznad normalnih. To će se također desiti i u ostalim mjesecima", izjavio je Lawrimore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: